• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2017. március 30., csütörtök

  Mérgező körömlakkok - káros anyagok a szervezetben 10 órán belül

  Mérgező körömlakkok
  Nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy a körömlakk olyan kémiai elemeket tartalmaz, amelyek mérgezőek, és kárt okozhatnak a szervezetben. Ha szeretnéd megtudni, hogy a körömlakk milyen hatással lehet a szervezetre, akkor figyelmesen olvasd el a cikket.
  Egy nemrégiben készült tanulmány megállapította, hogy rengeteg népszerű körömlakk márka sokkal károsabb, mint azt gondolnánk.

  A kutatók teszteltek 24 nőt, aki festik a körmüket, és figyelték a jeleket, hogy jelentkeznek-e vegyi méreganyagok a szervezetben. Bizonyos idő eltelte után káros toxinokat fedeztek fel a tesztalanyok szervezetében. Gondolnád? A körömlakkról beszélünk.
  Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők 100% -nál trifenil-foszfátot találtak a szervezetükben 10 órával a körömlakkozás után.
  Ezután a kutatók teszteltek 10 különböző típusú körömlakkot. Megállapították, hogy közülük 8 tartalmazta ezt a vegyi anyagot. Ezen túlmenően, 2 üveg körömlakkon fel sem volt tüntetve a káros kémiai vegyület. Ez azt jelenti, hogy akár 20% -a körömlakkoknak, tartalmaz olyan veszélyes vegyi anyagot, amely fel sincs tüntetve az összetevők között.


  Neked mit jelent a szép köröm fogalma? 


  Vérvörös, hegyes körmöket, vagy diszkrét, finom pasztell rózsaszínt, esetleg csinos francia manikűrt? Kétségtelenül esztétikusak, ezzel együtt azonban tudnod kell, hogy a körömlakkok többsége mérgező anyagokkal van teli. 

  Mik ezek?

  A kutatások és kozmetikai felügyeleti szervek csak toxikus hármasnak „becézik” azokat a vegyi anyagokat, amikből a körömlakkok nagy része áll.


  Mérgező körömlakkok
  A toxikus hármas tagjai:

  Formaldehid
  Toluol-vegyületek
  Dibutil-ftalát

  Mindhárom anyag az irritációtól kezdve akár születési rendellenességgel és a rák kialakulásával is kapcsolatba hozható, de vegyük szépen sorra, mi mindent okozhatnak még.

  Formaldehid: 
  Légszennyező anyag, eredetileg építőanyagokban is használták. 
  Belégzése fejfájást, a torok irritációját, köhögést, valamint légzési nehézséget okoz. 
  Laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy daganatot okozhat a kísérletben résztvevő állatok orrában és torkában. 

  Elég ijesztő, nem? Pedig sajnos igaz. Ugyanez az anyag található a körömlakk lemosóban is. Figyeld a címkét: az új szabály szerint fel kell tüntetni, ha az adott termék formaldehidet tartalmaz!

  Toluol-vegyületek:
  Oldószer, mérgező lehet
  Belélegezve fáradságot, szédülést, esetleg kábaságot okoz.
  Hosszú távon károsítja az idegrendszert. 
  Könnyen irritálja a bőröd.
  A vese-és májműködést is befolyásolhatja, rossz irányba.
  Komoly tünetként az emberi szaporodásra és fejlődésre gyakorolt káros hatásait emelik ki a vizsgálatok. 

  Dibutil-ftalát:
  A körömlakkok általánosan használt összetevője. Műanyagok lágyítására is használják – belegondolni is rossz, vajon a körmöddel mit tesz? 
  Szintén bőrirritációt, köhögést, szédülést okoz.
  Egyes esetekben akár vese-és máj károsodással is jár. 
  Bizonyított a hormonromboló hatása. 
  Ezen kívül összefüggésbe hozható a terméketlenséggel is. 
  Bár használatát betiltották az EU-ban, egyes kozmetikumok a mai napig tartalmazzák. Brrr.
  Sajnos a sor ezzel még nem ér véget...

  Mi a trifenil-?


  Az egyik fő aggodalom a trifenillel kapcsolatban, hogy megzavarja az endokrin rendszer működését. Hatással lehet a hormon szabályozásra, az anyagcserére, és a szaporodásra.

  Ez különösen káros azoknál a lányoknál, akik rendszeresen használnak körömlakkot, hiszen az egészséges hormonális fejlődés elengedhetetlen része a növekedésnek.

  A trifenil- komoly kockázatot jelent az egészségre:

  Idegméreg
  Endokrin toxin
  Szaporodási toxin
  Irritálják a bőrt
  Allergén

  ...ugyanis több toxikus összetevő is bujkálhat a körömlakkokban.

  Összeszedtem, mik ezek:

  Nitrocellulóz
  Szintetikus színanyagok
  Butil-acetát
  Sztirol vegyületek
  Izopropil-alkohol
  Teflon (más néven politetrafluoro-etilén)
  És akkor még a körömlakk lemosóban található acetonról nem is beszéltem. 


  Mérgező körömlakkok Természetes egészséges körömlakkok


  Szerencsére vannak olyan cégek, amelyek úgy döntöttek, hogy létrehoznak olyan természetes alapanyagokból készült körömlakkot, amelyek megszüntetik a kockázatát az allergiának, a ráknak és hormonális betegségeknek.

  Honeybee Gardens
  Acquarella
  SpaRitual
  Peacekeeper Cause-Metics

  Nos, legyél résen, és minden esetben ellenőrizd az összetevőket a kis üvegcse hátulján (tudod, az éppenhogy olvasható apró betűs rész). Léteznek olyan lakkok, amikben nincs meg a toxikus hármas, ennek ellenére valamilyen szintetikus anyag szinte biztos van benne, hiszen a színeket nehéz mesterséges anyag nélkül előállítani. 
  A lakk eltávolításához pedig használj inkább tiszta alkoholt és textildarabkát.

  Igaz, hogy a festett körmök nagyon szépek, de tényleg érdemes ilyen kockázatot vállalni? Jól gondold át milyen körömlakkot használsz!

  Hasznos volt? Akkor ne felejtsd el megosztani!
  Közzétette: www.fenyorveny.hu 
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!  tippmania.hu/manna.hu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Mérgező körömlakkok - káros anyagok a szervezetben 10 órán belül Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top