• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2017. február 8., szerda

  Nagyon ritka fehér szivárványt fotóztak a Balatonnál

  Meglehetősen ritkán látható légköroptikai jelenséget látott Százados Miklós és családja vasárnap délután egykor, Siófokon, a Balaton partján. A tó lassan olvadozó jégpáncélja fölött az enyhén ködös, párafoszlányos levegőben fehér ívet vettek észre, olyasmit mint amit nyáron eső után sokan látnak, csak a szivárványtól eltérően ennek a jelenségnek nem voltak élénk színei.


  A ködívként ismert jelenség leginkább földközelben, ködös időben vagy felhőkben figyelhető meg, a nap ilyenkor a megfigyelő háta mögül világítja meg a párás, ködös levegőt. A ködív a szivárványtól eltérően azért nem tűnik nagyon színesnek, mert a levegőben lévő, a fényt megtörő vízszemcsék sokkal kisebbek, mint eső esetén, a fény nem tud tökéletesen alkotóelemeire bomlani, így az ív külső részén csak halvány vörös, míg belül halvány kék szín vehető ki, vagy éppen azok sem.
  A halványsága miatt fehér szivárványnak is nevezett ködív is lehet többgyűrűs, mint a szivárvány, valamint éjjel, holdfény mellett is észlelhető megfelelő légköri viszonyok mellett. A látott ív nagysága egyébként attól függ, milyen magasan jár a nap az égen: minél magasabban, annál laposabb a fehér szivárvány.
  Magyarországon talán még nem is nagyon fotóztak fehér szivárványt...
  Közzétette: www.fenyorveny.hu 
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!  index.hu / Fotók: Százados Miklós

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Nagyon ritka fehér szivárványt fotóztak a Balatonnál Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top