• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2017. február 14., kedd

  Koncentrációs gyakorlatok: Bevezető gyakorlatok

  Úgy gondoltam írok le egy-két koncentrációs gyakorlatot, mert ezek hasznosak lehetnek pl. meditációhoz, asztrális utazáshoz, auralátáshoz.... Elsőnek olyan koncentrációs gyakorlatokat írok le amik a levegő vételhez kapcsolódnak.


  Első gyakorlat

  Leterítünk egy takarót a földre, és kényelmesen leülünk keresztbe vetett lábakkal, törökülésben.
  Ha inkább feszültek, izgatottak vagyunk - egymásra téve ölünkbe helyezzük kezünket, és hagyjuk, hogy testünk lazán, szinte saját súlyától fölébe görnyedjen, fejünk is lehajoljon. Ez a testtartás lazító hatású.
  Ha ernyedtek, fáradtak vagyunk - egyenesítsük ki hátunkat, és derekunkat, fejünket is egyenesen tartva két kezünket támasszuk a térdünkre. Ez a testtartás frissítő hatású.
  Hunyjuk be a szemünket és mélyen, egyenletesen, ritmusosan lélegezzünk. Lélegzésünk egy idő után lassúbbá válik.
  Ekkor koncentráljunk kizárólag orrnyílásainkra, és csak arra figyeljünk, ahogy rajtuk keresztül ki-be áramlik a levegő. 8-10 légzésünkre figyeljünk ilyen módon.

  Második gyakorlat

  Ugyanilyen tartásban most arra figyeljünk, hogy kapcsolódnak be többi testrészeink a légzésbe: hogyan áramlik a levegő garatunknál, hogyan húzódik össze és tágul a mellkasunk, emelkedik és süllyed a rekeszizmunk, ritmikusan hullámzik a hasunk. Ha ezt jól érezzük, próbáljuk meg testünknek e hullámzó mozgását képszerűen is fel idézni, képzeletünkben együtt látni a légzés folyamatával. 8-10 lélegzetvételen keresztül, most erre a képre koncentrálunk.

  Harmadik gyakorlat

  Ha az első két gyakorlat már jól megy, akkor ugyanabban a testtartásban arra koncentrálunk, hogy mint mindennek a világon, a lélegzetvételnek is van kezdete, folyamata, és vége.
  Koncentrációnk tárgya tehát:
  - A belégzés kezdete - folyamata - vége.
  - A kilégzés kezdete - folyamata - vége.
  Most csak erre figyeljünk, megint 8-10 alkalommal.
  Közzétette: www.fenyorveny.hu 
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!  doksi.hu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Koncentrációs gyakorlatok: Bevezető gyakorlatok Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top