• FRISS

    Üzemeltető: Blogger.
    2017. február 14., kedd

    Koncentrációs gyakorlatok: Bevezető gyakorlatok

    Úgy gondoltam írok le egy-két koncentrációs gyakorlatot, mert ezek hasznosak lehetnek pl. meditációhoz, asztrális utazáshoz, auralátáshoz.... Elsőnek olyan koncentrációs gyakorlatokat írok le amik a levegő vételhez kapcsolódnak.


    Első gyakorlat

    Leterítünk egy takarót a földre, és kényelmesen leülünk keresztbe vetett lábakkal, törökülésben.
    Ha inkább feszültek, izgatottak vagyunk - egymásra téve ölünkbe helyezzük kezünket, és hagyjuk, hogy testünk lazán, szinte saját súlyától fölébe görnyedjen, fejünk is lehajoljon. Ez a testtartás lazító hatású.
    Ha ernyedtek, fáradtak vagyunk - egyenesítsük ki hátunkat, és derekunkat, fejünket is egyenesen tartva két kezünket támasszuk a térdünkre. Ez a testtartás frissítő hatású.
    Hunyjuk be a szemünket és mélyen, egyenletesen, ritmusosan lélegezzünk. Lélegzésünk egy idő után lassúbbá válik.
    Ekkor koncentráljunk kizárólag orrnyílásainkra, és csak arra figyeljünk, ahogy rajtuk keresztül ki-be áramlik a levegő. 8-10 légzésünkre figyeljünk ilyen módon.

    Második gyakorlat

    Ugyanilyen tartásban most arra figyeljünk, hogy kapcsolódnak be többi testrészeink a légzésbe: hogyan áramlik a levegő garatunknál, hogyan húzódik össze és tágul a mellkasunk, emelkedik és süllyed a rekeszizmunk, ritmikusan hullámzik a hasunk. Ha ezt jól érezzük, próbáljuk meg testünknek e hullámzó mozgását képszerűen is fel idézni, képzeletünkben együtt látni a légzés folyamatával. 8-10 lélegzetvételen keresztül, most erre a képre koncentrálunk.

    Harmadik gyakorlat

    Ha az első két gyakorlat már jól megy, akkor ugyanabban a testtartásban arra koncentrálunk, hogy mint mindennek a világon, a lélegzetvételnek is van kezdete, folyamata, és vége.
    Koncentrációnk tárgya tehát:
    - A belégzés kezdete - folyamata - vége.
    - A kilégzés kezdete - folyamata - vége.
    Most csak erre figyeljünk, megint 8-10 alkalommal.
    Közzétette: www.fenyorveny.hu 
    Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!    doksi.hu
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Koncentrációs gyakorlatok: Bevezető gyakorlatok Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
    Scroll to Top