• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2017. január 5., csütörtök

  Azonosítatlan objektum közelíti meg a Földet

  Jövő hónapban viszonylag közel lesz a Földhöz egy rejtélyes objektum. Tulajdonságai annyira szokatlanok, hogy egyelőre még a NASA szakemberei sem tudják, mi is tart felénk. A 2016 WF9 nevű objektumot az amerikai űrügynökség aszteroida- és üstökös-vadász projektje, a NEOWISE szúrta ki még 2016. november 27-én. Méretét tekintve körülbelül 1 kilométer széles. A várakozásoknak megfelelően február 25-én halad el bolygónktól nagyjából 51 millió kilométer távolságra (becsapódástól tehát korántsem kell tartanunk).  Se nem aszteroida, se nem üstökös?


  A hír különlegességét az adja, hogy a NASA kutatóinak egyelőre fogalmuk sincs, mi is lehet a közeledő objektum. Nyilvánvalóan két lehetőség merül fel, vagyis aszteroidáról vagy üstökösről beszélhetünk. Általánosságban véve az aszteroidák köves, fémesebb égitestek, míg az üstökösök sokkal jegesebbek – írja az IFL Science tudományos hírportál.
  A 2016 WF9 ugyanakkor sötét, nem veri vissza a fényt. Ez alapján üstökös lehetne, ám nem húz magával az effajta objektumokra jellemző porból és gázból álló csóvát. Mindezek miatt a tudósok egyelőre nem tudják pontosan megmondani, mi lehet az égitest és honnan származhat.
  Elképzelésünk szerint a 2016 WF9 valaha üstökös lehetett"
  – mondta James "Gerbs" Bauer, a NASA egyik űrközpontjának, a Jet Propulsion Laboratory-nak (JPL) a kutatója egy kiadott közleményben.
  „Az objektum jól mutatja, mennyire elmosódott a határ üstökös és aszteroida között; valószínűleg ez az objektum az idők során elveszítette azokat az illékony anyagokat, amelyek a felszínén vagy a felszín alatt voltak megtalálhatók" – tette hozzá a szakember.
  A 2016 WF9 pályája

  Találtak egy üstököst is


  A NEOWISE egy másik objektumot is felfedezett, ennek eredete a 2016 WF9-cel ellentétben azonban tisztázott. A C/2016 U1 egy üstökös és az északi féltekéről az égbolt délkeleti részén akár egyszerűbb távcsövekkel is megfigyelhető január első hetében.
  Közzétette: www.fenyorveny.hu 
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!  origo.hu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Azonosítatlan objektum közelíti meg a Földet Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top