• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2016. november 8., kedd

  Rejtély Szibériában: óriási hógolyók ezrei bukkantak fel egy kisvárosban /VIDEÓ!/


  Többezernyi hatalmas hólabda borítja Oroszország egy 18 kilométeres tengerparti szakaszát. Még a legidősebb helyiek is azt mondják: most először találkoznak ilyesmivel.

  Szibéria egy szokatlan világ, de időnként kissé bizarr is. A tundra közepén korábban több
  hatalmas, több tíz méter átmérőjű lyukat találtak, most pedig az Ob-öbölben, Nida város lakói állnak értetlenül egy jelenség előtt. Itt ugyanis több ezer óriási hógolyó keletkezett. A jelenségről az egyik orosz tévécsatorna videóriportban is beszámolt, itt látható, hogy vannak kézbe illő hógolyók, de vannak kifejezetten nagyok is – némely átmérője 50-60 centinél is nagyobb.


  A sarkvidéki és antarktiszi jelenségeket kutató intézet (AARI) munkatársa, Szergej Lisenkov szerint valóban különös jelenségről van szó, de a furcsa hógolyók létezésére van tudományos magyarázat. AThe Siberian Times és a BBC is azt írja: AARI szakemberei jelenleg azt tartják a legvalószínűbb magyarázatnak, hogy a víz visszahúzódásakor keletkező latyakos, homokkal keveredő jeget az erős szelek kezdték el formálni, a gömbök kialakulásához pedig a partvidék elhelyezkedése és a nagyon alacsony hőmérséklet is hozzájárult.
  Két éve a Michigan-tónál egyébként már lehetett hasonlót látni, arról is készül videó.
  Közzétette: www.fenyorveny.hu
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!
  hvg.hu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Rejtély Szibériában: óriási hógolyók ezrei bukkantak fel egy kisvárosban /VIDEÓ!/ Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top