• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2016. november 8., kedd

  70 éve nem látott Szuperhold kúszik az égre

  November 14-ének éjszakáján minden szem tapadjon az égre, ekkorának jó ideig nem látja a Holdat.
  Elég sokféle csillagászati esemény látható szabad szemmel is, a nyár végi, vagy a még mostanában is elcsíphető meteoreső ilyen például, de pont ezek olyanok, amiket kis szerencsével minden évben meg lehet nézni. A szűk két hét múlva érkező szuperhold azonban olyasmi lesz, amire utoljára 1948-ban volt példa, legközelebb pedig 2034. november 25-én lesz rá esély.

  A november 14-én látható szuperhold 14 százalékkal nagyobbnak és 30 százalékkal fényesebbnek tűnik majd, mint egy átlagos telihold.
  De mi is az a szuperhold? A NASA magyarázata viszonylag egyszerű. A Hold nem szabályos kör alakú, hanem elliptikus pályán mozog a Föld körül, amelynek legkisebb sugara 48 280 kilométerrel közelebb van a bolygónkhoz, mint a legnagyobb. Egyrészt tehát eleve akkor is nagyobbnak tűnik az égi kísérőnk, ha épp a pályája Földhöz közelebbi szakaszában jár, de most a Nap-Hold-Föld elhelyezkedés miatt még erősebben látszik majd a különbség.

  /Legutóbb a Hold 356.492 km-re, 1948. január 26-án, 12:13-kor volt.
  2016.november 14-én 13:30-kor 356.536 km-re lesz a Földtől.
  Legközelebb 356.472 km-re majd csak 2034. november 25-én (23:14-kor) lesz a Hold.
  - szerk. Sandal / 
  Maga a szuperhold nem ritka jelenség (a jelenséget 1979-ben nevezték el így, de a csillagászat nem is foglalkozik vele, mert tudományos jelentősége nincs annak, mekkorának és milyen fényesnek látjuk az égitestet), volt októberben is, és decemberre is várható, viszont a november 14-i álláskor a telihold pont 2 órán belül esik ahhoz, amikor a Hold tényleg a Földhöz legközelebbi ponton lesz.
  Az persze, hogy tényleg milyennek látjuk, nagyban függ egy csomó tényezőtől: milyen az időjárás, a felhőzet, a légnyomás, szmogos városból vagy fényszennyezettségtől mentes pusztáról nézzük-e. A legjobb hatást az adja, ha olyan helyről tudunk gyönyörködni benne, ahol még közel jár a horizonthoz, ekkor ugyanis a filmekben is sokszor használt “óriási vérhold” effektet is megkaphatjuk a légkör fénytörése miatt.
  Közzétette: www.fenyorveny.hu
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!
  24.hu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: 70 éve nem látott Szuperhold kúszik az égre Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top