• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2016. szeptember 26., hétfő

  Hidegháborús atomhulladék olvadhat ki a jégből


  A gyorsan olvadó grönlandi jégtakaró jövőbeli lehetőségeket és veszélyeket is rejt, és most sajnos az utóbbi listára kell felírni még egy kis atomhulladékot. A hidegháborús örökség feltakarítása drága lesz, és még nem dőlt el, hogy ez kinek a feladata.

  Történetünk 1959-ben kezdődik, amikor az Egyesült Államok jó ötletnek találta, hogy egy komplett katonai bázist építsen fel a Grönlandot borító vastag jégréteg alatt. A kétszáz katonának otthont adó bázis rejtett alagútjaiban minden fontos létesítmény megtalálható volt: építettek oda kórházat, mozit és templomot is. No meg egy kisebb hordozható nukleáris reaktort, hogy ellássák árammal a közösséget.

  Kutatási célokra építették fel a Camp Century bázist, de az USA nukleáris rakétákat is el akart itt rejteni az Iceworm Projekt keretében.
  Csakhogy a tervezők nem jól számolták ki a gleccserek mozgását, ami miatt a veszélybe kerültek az alagutak, és a bázist már 1967-ben be kellett zárni.

  A nukleáris reaktort leszerelték és elszállították, de valamiért úgy gondolták, hogy az atomhulladéknak jó helye lesz a jég fogságában. Nagyjából annyi veszélyes anyagról van szó, amennyi 30 Airbus A320 repülőgépen férne el. 

  Most az olvadó jégtakaró miatt került elő a Camp Century ügye. William Colgan, a kanadai York Egyetem professzora írt egy tanulmányt a Geophysical Research Letters tudományos lapba arról, hogy a növekvő hőmérséklet miatt mérgező anyagok szennyezhetik be a környezetet.

  Colgan szerint még van időnk, csak 2090-re várható a természeti katasztrófa, amikor a hóesés várhatóan már nem fogja ellensúlyozni az olvadást. Persze korábban is megtörténhet, hogy az olvadt víz beszivárog az otthagyott alagutakba, és kimossa onnan a mérgező anyagokat.

  Elvileg nem a terület kármentesítése lesz a legnagyobb feladat, mert az Egyesült Államok és Dánia már korábban is részt vett ilyesmiben. 1968-ban lezuhant egy B-52-es bombázó, négy hidrogénbombával a fedélzetén, úgy 240 kilométerre a Camp Century bázistól, és annak a nyomait azonnal eltüntették.

  Sokkal trükkösebb lesz megtalálni a felelősöket, hogy ki állja a számlát. A ma már önálló Grönlandon található a bázis, de a létrehozásáról fél évszázaddal ezelőtt születtek bonyolult katonai megállapodások Koppenhága és Washington között.
  Közzétette: www.fenyorveny.hu 
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, még több érdekességért, képért és videóért pedig látogass el FACEBOOK oldalunkra! Vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!  origo
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Hidegháborús atomhulladék olvadhat ki a jégből Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top