• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2016. július 8., péntek

  A bolygó, aminek 3 napja van - A Tatooin ehhez képes gyenge kezdő!

  A fiatal Luke Skywalker csak két lemenő napba nézhetett, a romantikus nevű HD 131399Ab bolygónak három csillaga is van.
  Különleges bolygót találtak a Naprendszeren kívül: négyszer nagyobb a Jupiternél és három napja van. A HD 131399Ab nevű gázóriást közvetlenül teleszkóppal figyelték meg a Chilében működő Európai Déli Obszervatóriumban - írja a phys.org.

  A Földtől 340 fényévre lévő Centaurus csillagképben kering a planéta, egy háromcsillagos rendszerben. A körül-belül 16 millió éves bolygó röppályája egy részén mindhárom csillag felkel és lenyugszik, míg az éve egynegyedét kitevő másik szakaszban 100-140 (földi)évig nappal van. Összesen 550 földi év alatt kerüli meg a legnagyobb fénylő égitestet.
  Eddig mindössze négy, ehhez hasonló háromcsillagos rendszert fedeztek fel, de mindegyik közül ez a bolygó rendelkezik a legnagyobb röppályával.
  Kevin Wagner, az Arizonai Egyetem kutatója szerint a természet tartogat még meglepetéseket számunkra. "Azt tudjuk, hogy a többcsillagos rendszerben lévő bolygók sokkal kevésbé ismertek, de valószínűleg ugyanolyan gyakoriak, mint az egycsillagos rendszerben lévők" - mondta Wagner.
  Közzétette: www.fenyorveny.hu
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!  szeretlekmagyarorszag.hu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: A bolygó, aminek 3 napja van - A Tatooin ehhez képes gyenge kezdő! Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top