• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2016. május 30., hétfő

  A Totten-gleccser az összeomlás felé halad

  Akár három méterrel is megemelheti a tengerszintet az éghajlatváltozás miatt olvadó antarktiszi Totten-gleccser.
  A következő században az antarktiszi Totten-gleccser elérheti azt a pontot, ahonnan már nincs visszaút: végleg beleolvad az óceánba.
  Az 1100 kilométer hosszú hatalmas jégfolyót az éghajlatváltozás fenyegeti, ha elolvad, a világtenger szintjét akár 2,9 méterrel is megemelheti – derül ki egy friss brit kutatásból.

  A klímaváltozást kutató Grantham intézet tanulmánya szerint a folyamat több évszázadig is eltarthat, de az ellenlépéseket érdemes lenne minél hamarabb megtenni.

  A CSIRO ausztrál tudományos kutatási szervezet által 2015, január 26-án közreadott felvétel a Totten-gleccserről az Antarktisz keleti részén. (Fotó: AFP) A CSIRO ausztrál tudományos kutatási szervezet által 2015, január 26-án közreadott felvétel a Totten-gleccserről az Antarktisz keleti részén. (Fotó: AFP)

  „A kép lassan összeáll, úgy néz ki, hogy a Kelet-Antarktisz sokkal sérülékenyebb, mint azt korábban hittük” – idézi a Sky News a munka egyik szerzőjét, Martin Siegert professzort.
  A melegedő tengervíz gyorsítja az olvadást, és a visszahúzódó gleccser elérhet egy olyan pontot, ahol gyenge alátámasztás felett halad át.
  Ez a hely 100-150 kilométerre van a jégfolyó mostani peremétől, innen egy jóval gyorsabb ütemű olvadás kezdődhet – vetíti előre a Nature magazinban publikált tanulmány.
  A Föld édesvizeinek 61 százaléka található az Antarktiszon, fagyott állapotban. A földrész felületének 95 százalékát jég borítja, mely a tengerbe is benyúlik, így a szárazföld pontos partvonalát nem sikerült még feltérképezni.
  A jégréteg vastagsága átlagosan 2000-2200 méter, de a legmélyebb ponton, a Byrd-medencében a 4 kilométert is meghaladja.
  Közzétette: www.fenyorveny.hu
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, iratkozz fel a napi hírlevélre, vagy CSATLAKOZZ FACEBOOK oldalunkhoz, hogy ne maradj le a friss hírekről. képekről!  hirado.hu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: A Totten-gleccser az összeomlás felé halad Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top