• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2016. április 11., hétfő

  Kapalabhati légzés /Kapála-bhátí/

  A szanszkrit kapāla szó jelentése „koponya" vagy „homlok" és a bhāti „fényt, ragyogást” jelent.
  "A kapálabháti növeli a vér oxigén-szintjét és csökkenti a széndioxid-szintet, így lúgosítva a vért. Ezen kívül jó hatással van túlsúly, savasság, puffadás, székrekedés, cukorbetegség, vércukor-problémák és depresszió esetén is. Swami ramdev szerint Ha napi 30 percen keresztül (2x15) gyakoroljuk a kapálabhátit, az jó hatással van rák esetén is. A véredényekben képződő lerakódások eltávolítására és megelőzésére is hasznosnak tartja, valamint krónikus prosztata-problémák esetén, melyre még jobbnak tartja, mint az összes ászanát együtt véve. "

  Kapalabhati (vagy Kapála-bhátí)

  Tulajdonképpen a rekeszizom edzésére irányuló légzés, a hasi légzés speciális fajtája, amit állva vagy ülve lehet végrehajtani. Miután kitisztítottuk a légutakat, koncentráljunk az orrunk belsejére. A gyakorlatot alapos kilégzés után kezdjük, de itt a kilégzés nem az ismert módon, a hasizmok összehúzásával történik, hanem a levegőt hirtelen, erőteljesen kipréseljük az orrlyukainkon át, úgy, mint egy fújtató. Az így kilökött levegő után nem tartunk légzésszünetet, hanem elernyesztjük a hasizmunkat, mire a tüdő alsó és középső része szinte magától megtelik levegővel. A kapalabhatit rekeszizom pránájámának is nevezik. A fújtató mozgásokat a hasizom erős megfeszítésével, gyors egymásutánban kell végeznünk, írja Yesudian.

  A kapalabhati egyike a legkitűnőbb tüdőtornáknak. Tisztán tartja az orrnyílásokat, erősíti az orr nyálkahártyáit, és valósággal kipréseli az orrmelléküregekben megtelepedő kórokozókat, edzi a felső légutakat. Különösen előnyös lehet azoknak, akik néha szájon át veszik a levegőt. Biztos, hogy a kapalabhati rendszeres gyakorlásával ők is orron át légzőkké válnak. Ha 3-5 sorozat kapalabhatit végzünk, úgy érezzük, hogy a testünk könnyebb lett, a napfonat (solar plexus) erősödött, új életerővel telt meg. Pszichikai téren ez a légzőgyakorlat növeli az összpontosító képességünket.

  A kapalabhatit végezhetjük váltott orrnyílásokkal, tehát először a bal orrnyílásunkat befogva, a jobb orrnyíláson át, majd a második sorozatot a bal orrnyíláson át, a jobb orrnyílást befogva.

  A gyakorlat hatásai:

  - Méregteleníti és tisztítja a testet, mivel eltávolítja az állott levegőt és a méreganyagokat a tüdőből
  - Megtisztítja az elmét
  - Erősíti a hasfalat, a tüdőt, a szívet és az emésztőszerveket
  - Szabályozza a bélműködést
  - Energiával tölti el és felmelegíti a testet
  - Javítja a test oxigén-ellátását
  - Erősíti a légzőszerveket és a vérkeringést
  - Kedvezően befolyásolja a magas vérnyomást
  - Karcsúsítja a derekat

  Javítja a keringést
  Serkenti az emésztést
  Növeli a tüdőkapacitást
  Fokozza a szervezet oxigénellátását
  Serkenti a hasi szervek keringését
  Erősíti a hasizmokat

  A kapálabháti hatásai

  Újabb részlet Gregor Maehle Pránájáma-könyvéből:

  "A kapálabháti növeli a vér oxigén-szintjét és csökkenti a széndioxid-szintet, így lúgosítva a vért. Ezen kívül jó hatással van túlsúly, savasság, puffadás, székrekedés, cukorbetegség, vércukor-problémák és depresszió esetén is. Swami ramdev szerint Ha napi 30 percen keresztül (2x15) gyakoroljuk a kapálabhátit, az jó hatással van rák esetén is. A véredényekben képződő lerakódások eltávolítására és megelőzésére is hasznosnak tartja, valamint krónikus prosztata-problémák esetén, melyre még jobbnak tartja, mint az összes ászanát együtt véve. Ebből a célból olyan intenzíven kell gyakorolni, hogy az összes zsövet rezegjen. Mivel az agy a légzéssel együtt pulzál, a kapálabháti hatására nagyon magas frekvencián fog vibrálni, ami tisztítólag hat az agyszövetre."

  Ha nagyon hosszú időtartamokon keresztül gyakoroljuk, akkor a kapálabháti a kévala kumbhakához is elvezethet. Swami Kuvalayananda elmagyarázta, hogy a vér megnövekedett oxigénszintje kapálabháti közben csökkenti az agy légzésközpontjának stimulációját. A légzőközpont így nem ad parancsot a következő belégzésre, ami lehetővé teszi, hogy a jógi kumbhakában maradjon. Emellett, ha megfelelően, lent a hasban végezzük a kapálabhátit, akkor javítja a múla bandhát, ami nagyon fontos a pránájáma gyakorlója számára. A kapálabháti nagy kincs, ezért minden jóginak gyakorolnia kell.

  Mikor gyakoroljuk a kapálabhátit?

  Mint a legtöbb pránájáma technika és krija esetében, étkezés után legalább négy órát kell várni a kapálabháti gyakorlása előtt, ami miatt a kora reggeli időszak a legjobb. Ne gyakoroljuk késő éjszaka, mert feltölt energiával, és nem tudunk utána aludni. Általában az összes pránájáma technika előtt ajánlott gyakorolni, mivel ideálisan felkészít a többi pránájámára. A kapálabhátít el kell sajátítani, mielőtt a bhásztrikával megpróbálkozunk. A kapálabhátí megtisztítja a tüdőt, eltávolítva belőle a nyálkát. A hörgőcskéket is megnyitja a gyors légzés közben, és feltölti a testünket pránával és oxigénnel. Emellett, felébreszti az elmét és felfrissíti a testet. Ezekből az okokból kifolyólag mindig az ászana- és pránájáma-gyakorlás közé kell illeszteni, különösen, ha kifáradunk az ászanától. A pránájámát nem lehet fáradtan gyakorolni, vagy amikor az elme tamaszikus (tompa) vagy radzsaszikus (izgatott)."

  Összegzés:

  VÉGREHAJTÁSA
  Vezesd be a gyakorlatot teljes jógalégzéssel. A kilégzésnél a hasfalat megfeszítve és mélyen behúzva  lélegezz ki, és hagyd végbemenni a passzív belégzést. Ismételd ezt meg többször ritmusosan, mindig a kilégzést hangsúlyozva. A nap bármely szakában gyakorolható, de csak üres gyomorral, étkezések után 3-4 órával. Ha fájdalmat vagy szédülést érzel, hagyd abba a gyakorlást, és pihenj meg.

  ELLENJAVALLAT
  Ne végezd menstruáció, várandósság, szívpanaszok, magas vérnyomás, szédülés, epilepszia, szélütés, sérv vagy gyomorfekély esetén. Ellenjavallt a fej területén lévő gyulladás esetén.

  HATÁSA
  Erősíti a májat, lépet, a hasnyálmirigyet és fokozza az emésztést is. Kitisztítja a tüdőt és az orr melléküregeit.
  Közzétette: www.fenyorveny.hu
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!
  natursziget/jogapont.hu

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Kapalabhati légzés /Kapála-bhátí/ Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top