• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2016. március 9., szerda

  A 2013 TX68 nevű aszteroida közelebb megy el a Föld mellett, mint gondolták

  A tudósok általában mindent tudnak egy érkező aszteroidákról, most azonban más a helyzet. A bolygónk felé tartó 2013 TX68-as me­te­ort - amit egyébként 3 évvel ezelőtt fedeztek fel és soroltak a potenciálisan veszélyes földközeli objektumok közé (NEO) - elő­ször már­cius 5.-re vár­ták, végül kiderült, hogy 4 nap ké­sés­sel, szer­dán ér­ke­zik és most úgy tűnik sokkal közelebb fog elhaladni a föld mellett, mint azt először gondolták. 15000 mérföldre, vagyis körülbelül 24000 kilométerre közelíti meg Földünket. Keringési pályája bizonytalan, ezért tartanak tőle, hogy "kilőheti" a Föld "gyűrűjén" belül állomásozó geostacionárius pályán keringő kommunikációs műholdakat és GPS-eket, (22300 mérföldre az Egyenlítő felett). 
  A a NASA állítja, hogy a 100 láb (30 méter széles) átmérőjű kisbolygó nem jelent veszélyt bolygónkra.
  Az amerikai csillagász Sean Marshall, a new york-i Cornell Egyetemről, aki tanulmányozza a NEO-t (potenciálisan veszélyes földközeli objektumok), mint például üstökösök és aszteroidák, azt mondta: "Ha ez a kisbolygó közelebb jön, mint a geostacionárius műholdak, az ritka eset lenne. De ilyen csak egy évtizedben egyszer történik meg egy nagyobb aszteroidával. 
  "Biztosan tudjuk, hogy ez nem ütközik a Földdel ebben a hónapban, ezért ne essenek pánikba."
  Marshall azt mondta, hogy rendkívül valószínűtlen, hogy ütközik egy műholddal. De mivel a meteor több mint 17 ezer kilométer/óra feletti sebességgel fog elhaladni a Föld mellett, így előfordulhat, hogy összezavarja a bolygónk körül keringő kommunikációs műholdakat és űrszemetet, így azok letérhetnek pályájukról és beléphetnek a föld légkörébe és akár a földfelszínt is elérhetik. 
  Közzétette: www.fenyorveny.hu
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!
  Forrás/Fordítás: Guardian
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: A 2013 TX68 nevű aszteroida közelebb megy el a Föld mellett, mint gondolták Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top