728x90 AdSpace

  • FRISS

    Üzemeltető: Blogger.
    2015. október 13., kedd

    Szappan készítése hideg eljárással: II.Alapvető és fakultatív hozzávalók

    Alapvető hozzávalók

    A szappan három fő összetevője, melyek nélkül nem lehet szappant készíteni:
    Állati zsírok és/vagy növényi olajok.
    Nátrium-hidroxid (NaOH), más néven marónátron/ nátronlúg/ marószóda/ marólúg/ lúgkő.
    Valamilyen folyadék, amelyben a nátronlúgot feloldjuk.

    A folyadékok

    Víz – A leggyakrabban használatos a nátronlúg feloldására. A legjobb a desztillált víz, de ha a csapvíz nem nagyon klóros, nyugodtan használható az is.
    Teák és gyógynövény főzetek – Mindenféle tea és gyógynövény főzet használható folyadékként szappankészítéshez. Az egyetlen, amire figyelni kell, hogy a főzetet alaposan ki kell hűteni, mielőtt feloldanánk benne a nátronlúgot. A nátronlúggal való kontaktus szinte mindig megváltoztatja vagy el is törli a tea vagy gyógynövény főzet eredeti színét és illatát.
    Gyümölcs- és zöldséglevek – Előnyben részesítendőek a természetes levek, melyek cukortól és egyéb adalékoktól mentesek. A levek használhatóak önmagukban vagy vízzel keverve.
    Tej – a legjobb ha természetes, bármilyen típusú. A tejben jelenlévő cukor miatt a tej kb. kétharmad részét érdemes használat előtt lefagyasztani, elkerülendő hogy a nátronlúg megégesse.
    A nátronlúg

    A nátronlúg a nátrium-hidroxid leggyakrabban használt neve. Egy nátrium atom (Na) egy oxigén atommal (O) és egy hidrogén atommal (H) alkotott alkáli vegyülete. A kémiai kötés nagyon labilis, ez az oka hogy a nátronlúg igen gyorsan és magas hőt képezve lép reakcióba a különféle folyadékokkal.

    A szappankészítéshez 98-99%-os tisztaságú, vízmentes nátrium-hidroxid használatos.

    Ne használjatok egyéb nátronlúg alapú termékeket.

    Ne használjatok nátronlúgot anélkül, hogy előtte megtanultátok volna a Biztonsági szabályokat!

    A zsírok

    A zsírok (állati eredetű zsírok és növényi olajok, a jövőben így nevezzük őket együttes nevükön) a szappanok legfontosabb összetevői. Mindenféle zsír vagy olaj használható és mindegyik különféle tulajdonsággal ruházza fel a szappant.

    A szappankészítők általában két fő csoportra osztják a zsírokat:

    Bázis zsírok – Azok a zsírok, melyek nagyobb mennyiségben vannak jelen egy szappanban. A bázis zsírok nyugodtan alkalmazhatóak a szappanban nagyobb mennyiségben és kemény, jól habzó szappant adnak. Általában olcsóbbak és könnyedén beszerezhetőek.
    Például a világhíres szappankészítő területein a szappankészítés legjobb alapanyagának az olíva olajat tartják, de a kozmetikai ipar főbb szappan-alapanyagai a pálmaolaj és a kókuszolaj, a családi hagyományok követői pedig az állati zsírra esküsznek.

    Tápláló zsírok – A legértékesebb zsírok és olajok, melyek ápoló tulajdonságokban a leggazdagabbak. A tápláló zsírokat általában nem alkalmazzák a receptekben előírt zsír 3-20%-ánál nagyobb mennyiségben, mert elpuhíthatják a szappant, vagy némely olaj esetében (mint pl. a lenolaj) meggyorsíthatják annak avasodását. Kis mennyiségben a bázis zsírokhoz keverve viszont nagyszerű bőrápoló tulajdonságokkal ruházzák fel a szappant, illetve azokkal együtt jobb, krémesebb habzást biztosítanak.
    A tápláló zsírok általában drágábbak, nehezebben beszerezhetőek. Ebbe a kategóriába sorolják például az édesmandula olajat, a jojobaolajat, a sheavajat, stb.

    Fakultatív hozzávalók

    Ide sorolunk minden olyan anyagot, amelyeket a szappanban a személyes ízlésünknek megfelelően vagy a kívánt hatás fokozása érdekében alkalmazhatunk.

    Az illatanyagok

    Két fajta illatanyag közül választhatunk:

    Illóolajak – Az illóolajak a növények, virágok különféle módon kivont illatanyagai. Habár természetes eredetűek, az illóolajak nagyon tömény illatanyagok, melyek mérgezést illetve irritációt okozhatnak ha nem bánunk velük óvatosan.
    Parfüm illatok – A parfüm illatok szintetikus eredetű anyagok, melyek próbálják utánozni a természetben megtalálható aromákat. Ezek az illatok általában hígítottak valamilyen alkohol vagy olaj alapú bázisban. A szappanokban csak kozmetikai használatra tesztelt illatokat használjunk, soha ne alkalmazzunk gyertyához vagy a környezet illatosítására ajánlott olcsó illatanyagokat, ezek olyan anyagokat tartalmaznak, melyek irritálják a bőrt!
    A színezékek

    Létezik természetes alternatíva a szappan színezésére (fűszerek, festékanyagokat tartalmazó növények) vagy használhatunk ásványi anyagú kozmetikai pigmenteket. Fontos, hogy ha a pigmentek mellet döntünk, ne használjunk más hobbikhoz kapható festékeket vagy színezőket, mert irritálhatnak.

    Egyéb természetes adalékok

    Rengeteg egyéb összetevővel tudjuk kiegészíteni a szappanunkat az állagának javítására, illetve tetszetősebbé tételére. Az agyagtól a magokig, a liszttől a mézig, a selyemkivonattól a tojásig. Fontos hogy mindig jó minőségű összetevőket válasszunk és gondosan mérjük ki a mennyiségeket. Egy jó kézikönyv segít elkerülni a leggyakoribb hibákat.

    Az antioxidánsok

    A szappannak nincs szüksége tartósítószerre. Az enyhe lúgos Ph gátolja a baktériumok vagy csírák szaporodását.
    Az egyetlen probléma ami felmerülhet az oxidáció, illetve annak hatásai: az enyhe avas szag és a sárgás foltok. Az egyetlen hatékony antioxidáns, mely a szappanokban is nyugodtan alkalmazható,  a rozmaring kivonat (ROE).
    Közzétette: www.fenyorveny.hu
    Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!





    Forrás: ilmiosapone.it
    lucreciakencei.hu
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Szappan készítése hideg eljárással: II.Alapvető és fakultatív hozzávalók Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
    Scroll to Top