A zsírok SAP-ja (elszappanosítási együtthatók nátrium-hidroxidra) A szappanosítási együttható jelzi azt a nátronlúg mennyiséget, amely 1 gramm zsír elszappanosításához kell. Az a nátronlúg mennyiség, amely egy zsírt teljesen elszappanosít úgy számítható ki, hogy megszorozzuk a szappanosítási tényezőt (rövidítve: SAP) a zsír grammban kifejezett súlyával.

A zsírok SAP-ja (elszappanosítási együtthatók nátrium-hidroxidra)
A szappanosítási együttható jelzi azt a nátronlúg mennyiséget, amely 1 gramm zsír elszappanosításához kell. Az a nátronlúg mennyiség, amely egy zsírt teljesen elszappanosít úgy számítható ki, hogy megszorozzuk a szappanosítási tényezőt (rövidítve: SAP) a zsír grammban kifejezett súlyával.


ZSÍR TÍPUSA
NaOH SAP együtth.gramm
Argánolaj (Argania spinosa)
0,195
Avokádóolaj (Persea gratissima, P. americana)
0,133
Babassu olaj (Orbignya martiana)
0,175
Baobab olaj (Adansonia digitata)
0,139
Borágóolaj (Borago officinalis)
0,136
Búzacsíra-olaj (Triticum durum, T. aestivum)
0,131
Carnauba viasz (Copernicia prunifera)
0,069
Csipkebogyó olaj (Rosa canina)
0,132
Dióolaj (Lungas regia)
0,135
Édesmandula-olaj (Prunus amygdalus dulcis)
0,136
Fekete kömény (Nigella sativa)
0,135
Földimogyoró-olaj (Arachis hypogaea)
0,136
Jojobaolaj (Simmondsia chinensis)
0,059
Kendermag-olaj (Cannabis sativa)
0,135
Kókuszolaj (Cocos nucifera)
0,184
Kukoricaolaj (Zea mais)
0,136
Lanolin (gyapjúviasz)
0,074
Lenmag-olaj (Linum usitatissimum)
0,136
Ligetszépe-olaj (Oenothera biennis)
0,136
Makadámdió-olaj (Macadamia integrifolia, M. ternifolia)
0,139
Mogyoróolaj (Corylus avellana)
0,136
Mustarmag-olaj
0,124
Napraforgóolaj (Helianthus annuus)
0,134
Neem-olaj (Azadirachta indica, Melia azadirachta)
0,139
Olíva olaj (Olea europea)
0,134
Pálmaolaj (Elaeis guineensis)
0,141
Pamutmag-olaj
0,138
Pisztácia-olaj (Pistacia vera)
0,135
Repceolaj (Brassica napus)
0,124
Ricinusolaj (Ricinus communis)
0,128
Rizsolaj (Oryza sativa)
0,128
Sáfrányos szeklice-olaj (Carthamus tinctorius)
0,136
Sárgabarackmag olaj (Prunus armeniaca)
0,135
Sárgabarack-mag olaj (Prunus armeniaca)
0,135
Szezámmag-olaj (Sesamum indicum)
0,133
Szójaolaj
0,135
Szőlőmag-olaj (Vitis vinifera)
0,126
Tökmag-olaj (Cucurbita maxima, C. Pepo)
0,133
Vaj –Kakaó
0,137
Vaj –Kecske
0,167
Vaj –Mangó
0,128
Vaj –Shea
0,128
Vaj –Tehén
0,162
Viasz –Candelilla (Euphorbia antisyphilitica)
0,039
Viasz –Méhviasz
0,069
Zsír –Disznó
0,138
Zsír –Marha
0,140
Zsír –Emu
0,138
Zsír –Kos
0,138

SAP-tartományok
Források: K. Kunn – “Scientific soapmaking” és Lamberto Formiconi
Egy fajta zsír SAP-ja annak zsírsav-koncentrációjától függ. A zsírok minősége, zsírsav-koncentrációja viszont függ a forrás növény/állat fajtájától, a termőföld kompozíciójától, az állat táplálkozásától, a gyümölcs érettségétől. Ez az oka hogy a világhálón keringő lúgkalkulátorok értékei annyira különböznek. Azok az értékek amelyekkel az egyes kalkulátorok dolgoznak nem mások, mint az adott térségben használt zsírok összegyüjtött SAP-jának középértéke.
Ez a táblázat nagyszerűen szemlélteti ezt a különbséget:

ZSÍR TÍPUSA
Minimum SAP
Maximum SAP
Különbség %-ban
Vaj (100% zsírtartalom)
0,149
0,165
10,7%
Kakaóvaj
0,136
0,143
5,1%
Sheavaj
0,126
0,141
11,9%
Méhviasz
0,063
0,069
10,2%
Földimogyoró-olaj
0,133
0,140
5,3%
Kókuszolaj
0,176
0,189
7,4%
Napraforgóolaj
0,134
0,138
3,0%
Jojobaolaj
0,064
0,070
9,4%
Makadámdió-olaj
0,135
0,143
5,3%
Kukoricaolaj
0,133
0,139
4,5%
Édesmandula-olaj
0,134
0,143
6,7%
Olíva olaj
0,131
0,140
6,9%
Pálmaolaj
0,135
0,149
10,4%
Ricinusolaj
0,125
0,133
6,4%
Rizsolaj
0,129
0,135
4,7%
Szőlőmag-olaj
0,134
0,138
3,0%
Zsír –Marha
0,135
0,143
5,9%
Zsír –Disznó
0,135
0,145
7,4%

Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!


Forrás: ilmiosapone.it
lucreciakencei.hu


Oszd meg vagy küldd tovább: / Share To:

Post A Comment: