728x90 AdSpace

  • FRISS

    Üzemeltető: Blogger.
    2015. október 13., kedd

    Szappan készítése hideg eljárással: A zsírok SAP-ja

    A zsírok SAP-ja (elszappanosítási együtthatók nátrium-hidroxidra)
    A szappanosítási együttható jelzi azt a nátronlúg mennyiséget, amely 1 gramm zsír elszappanosításához kell. Az a nátronlúg mennyiség, amely egy zsírt teljesen elszappanosít úgy számítható ki, hogy megszorozzuk a szappanosítási tényezőt (rövidítve: SAP) a zsír grammban kifejezett súlyával.


    ZSÍR TÍPUSA
    NaOH SAP együtth.gramm
    Argánolaj (Argania spinosa)
    0,195
    Avokádóolaj (Persea gratissima, P. americana)
    0,133
    Babassu olaj (Orbignya martiana)
    0,175
    Baobab olaj (Adansonia digitata)
    0,139
    Borágóolaj (Borago officinalis)
    0,136
    Búzacsíra-olaj (Triticum durum, T. aestivum)
    0,131
    Carnauba viasz (Copernicia prunifera)
    0,069
    Csipkebogyó olaj (Rosa canina)
    0,132
    Dióolaj (Lungas regia)
    0,135
    Édesmandula-olaj (Prunus amygdalus dulcis)
    0,136
    Fekete kömény (Nigella sativa)
    0,135
    Földimogyoró-olaj (Arachis hypogaea)
    0,136
    Jojobaolaj (Simmondsia chinensis)
    0,059
    Kendermag-olaj (Cannabis sativa)
    0,135
    Kókuszolaj (Cocos nucifera)
    0,184
    Kukoricaolaj (Zea mais)
    0,136
    Lanolin (gyapjúviasz)
    0,074
    Lenmag-olaj (Linum usitatissimum)
    0,136
    Ligetszépe-olaj (Oenothera biennis)
    0,136
    Makadámdió-olaj (Macadamia integrifolia, M. ternifolia)
    0,139
    Mogyoróolaj (Corylus avellana)
    0,136
    Mustarmag-olaj
    0,124
    Napraforgóolaj (Helianthus annuus)
    0,134
    Neem-olaj (Azadirachta indica, Melia azadirachta)
    0,139
    Olíva olaj (Olea europea)
    0,134
    Pálmaolaj (Elaeis guineensis)
    0,141
    Pamutmag-olaj
    0,138
    Pisztácia-olaj (Pistacia vera)
    0,135
    Repceolaj (Brassica napus)
    0,124
    Ricinusolaj (Ricinus communis)
    0,128
    Rizsolaj (Oryza sativa)
    0,128
    Sáfrányos szeklice-olaj (Carthamus tinctorius)
    0,136
    Sárgabarackmag olaj (Prunus armeniaca)
    0,135
    Sárgabarack-mag olaj (Prunus armeniaca)
    0,135
    Szezámmag-olaj (Sesamum indicum)
    0,133
    Szójaolaj
    0,135
    Szőlőmag-olaj (Vitis vinifera)
    0,126
    Tökmag-olaj (Cucurbita maxima, C. Pepo)
    0,133
    Vaj –Kakaó
    0,137
    Vaj –Kecske
    0,167
    Vaj –Mangó
    0,128
    Vaj –Shea
    0,128
    Vaj –Tehén
    0,162
    Viasz –Candelilla (Euphorbia antisyphilitica)
    0,039
    Viasz –Méhviasz
    0,069
    Zsír –Disznó
    0,138
    Zsír –Marha
    0,140
    Zsír –Emu
    0,138
    Zsír –Kos
    0,138

    SAP-tartományok
    Források: K. Kunn – “Scientific soapmaking” és Lamberto Formiconi
    Egy fajta zsír SAP-ja annak zsírsav-koncentrációjától függ. A zsírok minősége, zsírsav-koncentrációja viszont függ a forrás növény/állat fajtájától, a termőföld kompozíciójától, az állat táplálkozásától, a gyümölcs érettségétől. Ez az oka hogy a világhálón keringő lúgkalkulátorok értékei annyira különböznek. Azok az értékek amelyekkel az egyes kalkulátorok dolgoznak nem mások, mint az adott térségben használt zsírok összegyüjtött SAP-jának középértéke.
    Ez a táblázat nagyszerűen szemlélteti ezt a különbséget:

    ZSÍR TÍPUSA
    Minimum SAP
    Maximum SAP
    Különbség %-ban
    Vaj (100% zsírtartalom)
    0,149
    0,165
    10,7%
    Kakaóvaj
    0,136
    0,143
    5,1%
    Sheavaj
    0,126
    0,141
    11,9%
    Méhviasz
    0,063
    0,069
    10,2%
    Földimogyoró-olaj
    0,133
    0,140
    5,3%
    Kókuszolaj
    0,176
    0,189
    7,4%
    Napraforgóolaj
    0,134
    0,138
    3,0%
    Jojobaolaj
    0,064
    0,070
    9,4%
    Makadámdió-olaj
    0,135
    0,143
    5,3%
    Kukoricaolaj
    0,133
    0,139
    4,5%
    Édesmandula-olaj
    0,134
    0,143
    6,7%
    Olíva olaj
    0,131
    0,140
    6,9%
    Pálmaolaj
    0,135
    0,149
    10,4%
    Ricinusolaj
    0,125
    0,133
    6,4%
    Rizsolaj
    0,129
    0,135
    4,7%
    Szőlőmag-olaj
    0,134
    0,138
    3,0%
    Zsír –Marha
    0,135
    0,143
    5,9%
    Zsír –Disznó
    0,135
    0,145
    7,4%

    Közzétette: www.fenyorveny.hu
    Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!


    Forrás: ilmiosapone.it
    lucreciakencei.hu


    • Blogger Comments
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Szappan készítése hideg eljárással: A zsírok SAP-ja Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
    Scroll to Top