728x90 AdSpace

  • FRISS

    Üzemeltető: Blogger.
    2015. október 13., kedd

    Szappan készítése hideg eljárással: V.Hogyan írjunk saját szappan receptet?

    A szappan minősége elsősorban a zsírok kombinációjától függ.
    Meg kell ismernünk a különféle összetevőketés meg kell tanulnunk kombinálni őket aszerint hogy milyen tulajdonságukat szeretnénk kihasználni, illetve hogy a szappant milyen fő tulajdonságokkal szeretnénk felruházni.
    Aztán meg kell tanulnunk a szükséges lúg és a folyadék mennyiségének kiszámítását, amely a zsírok típusának és súlyának függvénye. Nagyon fontos tudni meghatározni a lúg pontos mennyiségét, amely a felhasználni kívánt zsírok elszappanosításához szükséges.

    Kezdjetek egy már kipróbált recepttel, majd próbáljátok egy kicsit módosítani azt, újra számítva a lúg mennyiségét minden alkalommal amikor változtattok a zsírok kombinációján vagy mennyiségén.

    Ne kezdjetek szappankészítésbe anélkül hogy ismernétek és betartanátok a Biztonsági szabályokat.

    A zsírok kiválasztása és kombinációja

    Kivéve az olívaolajat, kerüljétek egyetlen zsír használatát a szappanban. “Egységben az erő”: egy gazdag és nagyszerű tulajdonságokkal felvértezett szappan “ereje” az egymással jól kombinált zsírokban rejlik. Ha úgy döntötök, hogy a barátokat is meg szeretnétek ajándékozni a szappanotokkal, mellékeljétek mindig a szappanhoz az összetevők teljes listáját.

    A lúg mennyiségének számítása

    A lúg megfelelő mennyiségének meghatározása két dologtól függ: a választott zsírok sokféleségétől és egyedi tömegétől. A különféle zsírok bizonyos mennyiségének elszappanosításához bizonyos mennyiségű lúg szükséges.

    A szappanosítási együttható jelzi azt a nátronlúg mennyiséget, amely 1 gramm zsír elszappanosításához kell. Az a nátronlúg mennyiség, amely egy zsírt teljesen elszappanosít úgy számítható ki, hogy megszorozzuk a szappanosítási tényezőt (rövidítve: SAP) a zsír grammban kifejezett súlyával.

    Hogy világosabb legyen: Az olívaolaj esetében, 1 kg olajat 134 gramm nátronlúg szappanosít el (ez az előbbiekben említett SAP). Mivel 1L olívaolaj súlya NEM 1kg, hanem kb. 900 gramm, ezért

    900×0.134 = 120 gramm, tehát a 900gr olívaolaj teljes elszappanosításához 120gr nátronlúg kell. Ezzel a mennyiséggel nagyszerű mosószappan készíthető.

    Amikor a recept több zsírt kér, ki kell számítanunk a lúg mennyiségét minden egyes zsírtípushoz, majd összeadni ezeket.

    A lúg leszámítolása

    Ahhoz, hogy a szappan gyengéd legyen a bőrhöz, csökkentenünk kell a nátronlúg mennyiségét. Ez a százalékos csökkentés a „leszámitolás”, azt jelenti, hogy a szappanban az olaj egy bizonyos részét megszappanosítatlanul hagyjuk, hogy ezzel a szappant gyengédebbé tegyük a bőrhöz. Ezt nevezik az angolban superfat-nek, ami általában 3-7% között határozunk meg.

    *A superfat alkalmazására eddig általam megismert két módszer:

    Az egyik amit Magyarországon a leggyakrabban alkalmaznak, hogy a kész masszához a szalag-fázisban plusz olajmennyiséget adagolnak valamilyen bőrápoló olajból.

    A másik, ahogy én tanultam és amit személy szerint alkalmazok, hogy a szükséges lúg mennyiség kiszámításánál néhány százalékot levonunk a végösszegből, s így az összes olaj egy része marad megszappanosítatlanul.

    *Az egyedi ízléstől, a szappan felhasználásának céljától és az egyedi bőrtípustól függően mindenki annyi “superfat”-et használ, amennyit akar, minél nagyobb a superfat, a szappan annál inkább válik gyengéddé a bőrhöz, de annál inkább válik puhábbá, illetve képez kevesebb habot.

    A mosakodásra készített szappanokba érdemes 4-6%-al (4-5% a testápolásra, 5-6% az arctisztításra), a samponszappanokba, illetve az érzékeny bőrre készítendő szappanoknál pedig 6-7%-al kevesebb lúgot kalkulálni. Így az olajnak ez a mennyisége megszappanosítatlanul marad, tehát meg fogja őrizni a teljes, eredeti bőrápoló hatását.

    Például ha egy szappant 5% superfat-el készítünk (ez a leggyakrabban alkalmazott), akkor a 900gr-nyi olajhoz  900×0,134 x 0,95 = 115, tehát 5%-os superfat-el a 900gr olajhoz 115gr a szükséges nátronlúg mennyiség.

    A folyadék mennyiségének számítása

    A hideg eljárással készített szappanban a lúg oldásához szükséges folyadék mennyisége nagyjából egyenlő az összes zsír súlyának egyharmadával. Bár sok helyen pontosan egy harmaddal dolgoznak, személyes tapasztalatom szerint elegendő a zsírok súlyának 30%-a, a lúg így is jól elkeveredik a zsírokkal, és ezzel a mennyiséggel a szappan is hamarabb szárad.
    A folyadék és a lúg kalkulációjához rengeteg táblázat kering interneten, közülük néhány:

    Közzétette: www.fenyorveny.hu
    Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!



    Forrás: ilmiosapone.it
    lucreciakencei.hu
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Szappan készítése hideg eljárással: V.Hogyan írjunk saját szappan receptet? Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
    Scroll to Top