• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2015. október 13., kedd

  Szappan készítése hideg eljárással: VI.Folyadékok viselkedése és használata a szappanban

  A folyadékok
  A szappanban a folyadékok szerepe valójában a nátronlúg oldása, segítve ezzel a lúg és az olaj kémiai reakcióját.

  Víz

  A leggyakrabban alkalmazott folyadék. Alapvetően a leginkább ajánlott a desztillált víz használata, de a csapvíz is megfelel, ha nem túl kemény.

  Tej

  A hideg eljárásban helyettesítheti az összes vizet. Általában a teljes értékű(természetes) tehén- vagy kecsketej használatos, de növényi tejet is alkalmazhatunk (pl. kókusztej). Mivel cukortartalma miatt a tejet a nátronlúg megégeti, ajánlott a felhasználás előtt a 2/3 részét lefagyasztani. Vigyázzunk viszont, hogy a lefagyasztott tejjel készült lúgoldat hamar kihűl, úgyhogy érdemes először melegíteni az olajakat, s csak azután oldani fel a lúgot.

  Főzetek

  Bármilyen főzet használható a lúg oldására (teák, gyógynövények). Arra viszont itt is figyelni kell, hogy a lúggal való kontaktus teljesen megváltoztatja a főzet színét és illatát. Ezért a főzeteket is használjuk teljesen lehűtve, esetleg 1-2 órára hűtőben tartva használat előtt. Tudnunk kell viszont, hogy a növény edereti színét és illatát már nem látjuk majd viszont a szappanban.

  Sör

  Elsősorban a sampon-szappanokban alkalmazzák előszeretettel, mert fényessé teszi a hajat. A szappanban a víz helyett használatos. Mivel alkoholt és cukrot tartalmaz, ezt is elő kell készítenünk ha használni szeretnénk: hagynunk kell, hogy a gáz teljesen eltávozzon a sörből, azaz egy széles szájú üvegben, lefedetlenül állni hagyni néhány napra.

  Levek

  Szinte minden zöldség- és gyümölcslé használható a lúg oldására, de lehetőleg alkalmazzuk a cukormentes, tiszta leveket. Ebben az esetben is igaz, hogy a lúggal való kontaktus teljesen megváltoztatja a levek színét és illatát, ezért azt a kész szappanban már nem lesznek felismerhetőek. Kerüljük viszont a savas gyümölcsök (pl. citrusok, ananász, paradicsom) levének nagy mennyiségben való alkalmazását, mert a bennük lévő savak semlegesítik a nátronlúg szappanosító hatását. Ezekből a levekből ne használjunk többet, mint az összes folyadék 10%-át.
  Közzétette: www.fenyorveny.hu
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!

  Forrás: ilmiosapone.it
  lucreciakencei.hu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Szappan készítése hideg eljárással: VI.Folyadékok viselkedése és használata a szappanban Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top