728x90 AdSpace

  • FRISS

    Üzemeltető: Blogger.
    2015. október 13., kedd

    Szappan készítése hideg eljárással: VI.Folyadékok viselkedése és használata a szappanban

    A folyadékok
    A szappanban a folyadékok szerepe valójában a nátronlúg oldása, segítve ezzel a lúg és az olaj kémiai reakcióját.

    Víz

    A leggyakrabban alkalmazott folyadék. Alapvetően a leginkább ajánlott a desztillált víz használata, de a csapvíz is megfelel, ha nem túl kemény.

    Tej

    A hideg eljárásban helyettesítheti az összes vizet. Általában a teljes értékű(természetes) tehén- vagy kecsketej használatos, de növényi tejet is alkalmazhatunk (pl. kókusztej). Mivel cukortartalma miatt a tejet a nátronlúg megégeti, ajánlott a felhasználás előtt a 2/3 részét lefagyasztani. Vigyázzunk viszont, hogy a lefagyasztott tejjel készült lúgoldat hamar kihűl, úgyhogy érdemes először melegíteni az olajakat, s csak azután oldani fel a lúgot.

    Főzetek

    Bármilyen főzet használható a lúg oldására (teák, gyógynövények). Arra viszont itt is figyelni kell, hogy a lúggal való kontaktus teljesen megváltoztatja a főzet színét és illatát. Ezért a főzeteket is használjuk teljesen lehűtve, esetleg 1-2 órára hűtőben tartva használat előtt. Tudnunk kell viszont, hogy a növény edereti színét és illatát már nem látjuk majd viszont a szappanban.

    Sör

    Elsősorban a sampon-szappanokban alkalmazzák előszeretettel, mert fényessé teszi a hajat. A szappanban a víz helyett használatos. Mivel alkoholt és cukrot tartalmaz, ezt is elő kell készítenünk ha használni szeretnénk: hagynunk kell, hogy a gáz teljesen eltávozzon a sörből, azaz egy széles szájú üvegben, lefedetlenül állni hagyni néhány napra.

    Levek

    Szinte minden zöldség- és gyümölcslé használható a lúg oldására, de lehetőleg alkalmazzuk a cukormentes, tiszta leveket. Ebben az esetben is igaz, hogy a lúggal való kontaktus teljesen megváltoztatja a levek színét és illatát, ezért azt a kész szappanban már nem lesznek felismerhetőek. Kerüljük viszont a savas gyümölcsök (pl. citrusok, ananász, paradicsom) levének nagy mennyiségben való alkalmazását, mert a bennük lévő savak semlegesítik a nátronlúg szappanosító hatását. Ezekből a levekből ne használjunk többet, mint az összes folyadék 10%-át.
    Közzétette: www.fenyorveny.hu
    Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!





    Forrás: ilmiosapone.it
    lucreciakencei.hu
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Szappan készítése hideg eljárással: VI.Folyadékok viselkedése és használata a szappanban Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
    Scroll to Top