728x90 AdSpace

  • FRISS

    Üzemeltető: Blogger.
    2015. október 13., kedd

    Szappan készítése hideg eljárással: IV.Csináljunk szappant – avagy az első recept

    A hideg eljárás a szappankészítés legegyszerűbb módja. Ebben a technikában a szappanosításhoz azt a természetes hőt használjuk ki amelyet a nátronlúg és a zsírok közti kémiai reakció termel. A hőmérsékletet ebben az esetben is ellenőrizzük, illetve próbáljuk megtartani minél tovább, hogy a leginkább beteljesítse feladatát.

    Ahhoz hogy hideg eljárással jó szappant készítsünk:

    Abszolút pontossággal kell kimérnünk a hozzávalók mennyiségét; a legkisebb különbség is elronthatja a munkánkat.
    A lúgoldatot és a zsírokat az optimális hőmérsékleten kell összekevernünk.
    Le kell szigetelnünk a formákat az első 24 órára hogy a kémiai reakció melege el ne vesszen.
    Csináljunk szappant – az első recept

    Alapvető hozzávalók:

    1kg olíva olaj
    128gr nátronlúg (NaOH)
    300gr víz
    Fakultatív hozzávalók:

    10 ml levendula illóolaj
    1 evőkanál rizsliszt (az illóolaj fixálásához)
    1 evőkanál száraz levendulavirág

    1. Lépés: a munkaasztal előkészítése

    Az ideális hely a szappankészítéshez a konyha, mert minden a kezünk ügyében van amire szükségünk lehet. Tisztítsátok le a munkafelületet, takarjátok le újságpapírral vagy egy öreg terítővel. Készítsetek elő minden alapanyagot és eszközt amire szükség lehet. Készítsétek elő a gumikesztyűt, a szájmaszkot és a védőszemüveget is.

    2. Lépés: a lúgoldat elkészítése

    Vegyétek fel a gumikesztyűt, szájmaszkot és védőszemüveget; egy szélesszájú bögrében nagyon pontosan mérjétek ki a nátronlúgot. A hőálló kancsóban mérjétek ki a vizet. Tegyétek a kancsót a mosogatókagylóba. Kis adagonként öntsétek a nátronlúgot a vízbe, kevergetve hogy alaposan feloldódjon a vízben. Legyetek nagyon óvatosak, mert a keverék hőmérséklete nagyon gyorsan fel fog emelkedni 70-80°C-ra. Hagyjátok a lefedett kancsót egy biztos helyen hűlni.

    3. Lépés: a zsírok előkészítése

    Tegyétek az acél lábost a mérlegre és abszolút pontossággal mérjétek ki az olajat. Tegyétek a lábost a tűzhelyre és melegítsétek a legalacsonyabb lángon, néha-néha megkevergetve. Az olaj nem kell nagyon felmelegedjen.

    4. Lépés: a fakultatív hozzávalók előkészítése

    Mialatt a lúgoldat hűl és az olaj melegszik, mérjétek ki a levendula illóolajat. Egy csészében keverjétek össze az illóolajat a rizsliszttel. Daráljátok finomra a levendulavirágot.

    5. Lépés: a lúgoldat hozzáadása a zsírokhoz

    Vegyetek ismét kesztyűt, maszkot és szemüveget, a hőmérővel ellenőrizzétek az olaj és a lúgoldat hőmérsékletét. Amikor mindkettő elérte a 45°C-os hőmérsékletet, öntsétek a lúgoldatot lassan az olajba, összekevergetve a fakanállal. Itt az ideje, hogy a botmixert használjuk.

    6. Lépés: a “szalag-fázis”

    Ez a döntő pillanat minden szappankészítő számára! Mialatt a keveréket mixelitek, a színe és állaga megváltozik, mindig krémesebb lesz. Egy bizonyos ponton, kivéve a botmixert a masszából, az ujjatokkal rajzolva a masszában látni fogjátok, hogy a rajzolat amit az imént húztatok megmarad néhány percig a massza felszínén. Ez a “rajzolat” a szalag-fázis, amikor a szappanmassza kész. Most adhatjátok a masszához a fakultatív hozzávalókat: tegyétek le a botmixert, vegyétek a fakanalat és kevergessétek a masszát, mialatt beleöntitek a liszt-illóolaj keveréket, majd lassan de alaposan keverjétek el, s végül ugyanígy keverjétek a masszába a darált levendulavirágot.

    7. Lépés: a “zselé-fázis”

    Miután a fakultatív hozzávalókat is a masszába kevertétek, öntsétek a szappant a formákba. A formákat takarjátok le folpackal, és szigeteljétek le őket jól a takarókkal, hogy melegen maradjanak.

    8. Lépés: az érlelés

    Hagyjátok a szappant letakarva a formákban 48 órán át. Ezután vegyétek ki a megszilárdult szappant a formákból. Ha szükséges, most tudjátok a szappant a kívánt formára vágni, de vigyázzatok hogy ne érintsétek a friss szappant kesztyű nélkül. Keressetek a szappanoknak egy száraz és hűvös helyet, s hagyjátok érlelődni, szikkadni. A szappanosodás néhány héten belül ki fog teljesedni, de az olívaolaj-szappan optimális érési ideje 6-8 hét.
    Közzétette: www.fenyorveny.hu
    Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!




    Forrás: ilmiosapone.it
    lucreciakencei.hu
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Szappan készítése hideg eljárással: IV.Csináljunk szappant – avagy az első recept Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
    Scroll to Top