• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2015. október 7., szerda

  Holland tudósok megalkották a világ legnagyobb hullám generátorát

  Holland tudósok megalkották a világ legnagyobb ember alkotta hullám generátorát. A Delta csatorna (Delta Flume) névre keresztelt gép 5 méter magas hullámokat generál, ami egy 300 méter hosszú, 9,5 méter mély csatornába "omlik össze".
  A gép célja a biztonság fokozása az árvizek ellen Hollandiában, ugyanis az ország lakosságának a fele él tengerszint alatti területeken.
  Az ország területének többségét kitevő Holland-alföldön a mai felszínt pleisztocén és holocén képződmények borítják. A süllyedés mindmáig tart.
  "Itt letudjuk tesztelni, hogy mi történik, ha hatalmas hullámok sújtanák a gátakat," - mondta a holland infrastruktúra miniszter Melanie Schultz van Haegen a hullám generátor felavatásánál Delftben.
  A holland mérnökök három évig építették a Delta csatornát.
  Így működik: Négy erős dugattyú egy hét méter magas fém pajzs mögött nyomja a 9.000.000 liter édesvizet le a csatornán 1000 liter/másodperc sebességgel. A kihívás az, hogy szimulálja az óceánok hatalmát. Lehetséges, hogy ne csak magas hullámokat szimuláljon, hanem vihar által okozott hullám és árapály vízszint változásait is. 
  Fordította és közzétette: Bárány Tünde N. (Sandal) / www.fenyorveny.hu
  (Az írást csak linkkel, forrásmegjelöléssel lehet megosztani, változtatás nélkül!)
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!  rt.com/deltaresfilm/wikipedia
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Holland tudósok megalkották a világ legnagyobb hullám generátorát Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top