• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2015. október 27., kedd

  46 milliárd pixeles: Lenyűgöző felvétel a Tejútrendszerről

  46 milliárd pixelből áll össze a világ legnagyobb csillagászati felvétele. Modellje a Tejútrendszer.
  Földünk a Naprendszerrel együtt a Tejútrendszer nevű spirálgalaxis része. Erről készítettek egy egyedülálló felvételt az egyik német egyetem (Ruhr-Universität Bochum) csillagászai, öt évnyi adatgyűjtést követően.
  A valaha is készült legnagyobb csillagászati kép 268 egyedi kép összeolvasztásából született, a felvételek a chilei Atacama sivatag teleszkópjaival készültek. A végső kép 46 milliárd pixeles (855 000 x 54 000 pixel), és a fájlméret 194 GB. Ezt letölteni meglehetősen nehéz volna, viszont egy online nézőeszköz segítségével megtekinthető a kép, sőt akár bele is nagyíthatunk. A csillagok katalogizálva vannak, de akár név szerint is kereshetők a bal alsó keresőmezőben.
  A képet itt lehet megtekinteni teljes méretében: LINK
  A csillagászok persze nem öncélúan készítették ezt az elképesztő felvételt. A projekt során olyan változó fényességű égitesteket kerestek, amelyeket időnként elhomályosítanak bolygók, csillagok. A projekt során több mint 50 ezer olyan objektumra figyeltek fel, amelyek eddig még nem voltak nyilvántartásba véve.
  Közzétette: www.fenyorveny.hu
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!
  hvg.hu

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: 46 milliárd pixeles: Lenyűgöző felvétel a Tejútrendszerről Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top