• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2015. szeptember 1., kedd

  Rekord számú hurrikán a Csendes óceánon


  Rekord számú hurrikán/tájfun szeli át jelenleg a Csendes-óceánt. Az eddigi 3 vihar, a Kilo, az Ignacio és a Jimena nevekre hallgat - amik Hawaii felé tartanak. De a legfrissebb hírek és képek szerint egy újabb, negyedik is kezd formálódni mellettük a Csendes-óceán keleti részén, aminek ideiglenesen a 14E nevet adták.
  Ez az első alkalom, hogy három - 4-es kategóriájú - hurrikán vonatozzon egymás után...
  A jelenséget az El Nino erősödésének számlájára írják, miután a Nemzeti Oceanográfiai és Légköri Hivatal (NOAA) Klíma-előrejelzési Központja kijelentette nemrégiben, hogy az idei El Nino olyan természeti csapásokat okozhat, amelyeknek súlyossága csak azokhoz fogható, amik 1997-98-as rekordévben pusztítottak.
  A NASA Terra nevű műholdja készítette ezeket a felvételeket arról a 3 hurrikánról.
  Az El Nino ciklikusan jelentkező természetes éghajlati jelenség, a keleti Csendes-óceán egyenlítői térségének felmelegedése, amely a trópusi tengeráramlatokkal és szelekkel áll összefüggésben. Amikor 2-7 évente felbukkan, eltérő intenzitással ugyan, de az egész bolygón megváltoznak a hőmérsékleti és csapadékviszonyok.
  Az idei El Nino a NOAA szerint "jelentős és erősödik". Mivel az év második felében a jelenség minden idők második legerősebbike, így a Bruce Lee nevet kapta. A szakemberek véleménye szerint több mint 90 százalék a valószínűsége annak, hogy 2015–2016 telén az északi féltekére vonul, és mintegy 85 százalék annak az esélye, hogy 2016 tavaszán is tartani fog még. 
  Írta és közzétette: Sandal / www.fenyorveny.hu
  (Az írást csak forrásmegjelöléssel lehet megosztani, változtatás nélkül!)
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Rekord számú hurrikán a Csendes óceánon Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top