• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2015. augusztus 22., szombat

  A gyógyító aloe vera növény gondozása

  Az aloe vera növényt sokan kaktusznak gondolják, pedig valójában egy pozsgásról van szó, amely a liliom félék családjába tartozik.
  Ebbe a családba több mint 3700 virágos növény tartozik többek között a fokhagyma és a spárga is. Maga az aloe 200 alfajával az aloinae családhoz tartozik.
  Az aloe vera különleges gyógyító ereje a gazdag alkotó részekben rejlik, amelyek teljesen egyensúlyban vannak és csapatként dolgoznak.
  Bár a növény szilárd része mindössze 1-1,5%, a többi csupán víz, mégis csodás gyógyító ereje van. A hatalmas aloe családnak mindössze 5 gyógyító tagja van ezek az A.barbadensis, A. perry, A.ferox, A.arborescens, illetve az aloe saponaria.
  Jó, ha tudjuk, hogy a hazai kertészetekben illetve virágboltokba bekerülő aloe vera növények mindegyike gyógyító tulajdonsággal bír, hiszen a legtöbb Hollandiából kerül be hazánkba.
  Az aloe vera az otthoni gyors segítség, hiszen ha valami megéget minket, megcsíp, vagy megvág, csak le kell vágni egy darab levelet bekenni vele a sérült részt és máris gyorsabb lesz a gyógyulás.
  A növény kedveli a világos, de nem túl napos helyeket, ám a legfontosabb gondozási szabály a locsolás.
  Mivel egy félig sivatagi szárasság tűrő növényről van szó, amelynek a levelei 80%-ban vízből és nedvességből áll, érthető miért is nincs szüksége a locsolásra.
  Épp ezért fontos hogy csak akkor locsoljuk meg a földjét, ha az már teljesen kiszáradt.
  Nyáron elég, ha kéthetente egyszer vagy kétszer adunk neki vizet, míg télen havonta egyszer illetve kétszer elég a locsolás.
  Nyáron, ha van kertünk illetve erkélyünk akár ki is tehetjük a szabadba a növényt, és félig napos részre, itt a nagy melegben többször is locsolhatjuk a földjét.
  Tápoldatra nincs szüksége, de kétévente egyszer nem árt egy nagyobb cserépbe átültetni, mert a levelek súlya miatt könnyen kiborul a cserépből.
  A fiatal növényeket soha nem használjuk fel, mert ezekben még nem alakult ki a gyógyító rész, kb. négy-öt éves korára éri el azt a fejlettségi fokot, amikor már felvághatjuk a leveleit. Vágjunk, ketté egy levelet keresztben majd látjuk, hogy a belsejében egy átlátszó víztiszta gél van, ezt a gélt kell felhasználni.
  Ekkor a levelek hossza eléri a 60 cm és 8-10 cm szélesek lesznek. Mivel évelő növényről van szó az aloe vera akár 10-12 évig is elélhet otthonunkba.
  Amikor egy levelet levágunk a növényről az képes önmagát is gyógyítani így hamar lezárja a sérült felületet, egy furcsa gumiszerű réteggel. Épp ezért hívják gyógyító növények, hiszen még saját magát is képes másodpercek alatt meggyógyítani. 
  Jó, ha tartunk otthon egy cserép aloe verát, amelyet a negyedik élvtől akár sérülésekre, égési sebre vagy akár szépségápoló szerként is felhasználhatunk rendszeresen, ha nem öntözzük túl és betartjuk a helyes gondozási szabályokat.  

  A növény főbb igényei:
  Öntözés: Nyáron, ha nagy meleg van heti egy alkalommal vagy kéthetente egyszer is elég öntözni télen havonta egyszer adjunk neki vizet.
  Fényigény: Kedveli a világos, de nem tűző napos helyeket, a túl sok napsütés hatására a levelek elszíneződnek.
  Átültetés: Évente vagy kétévente egyszer ültessük laza jó vízáteresztő képességű virágföldbe.
  Tápoldat: Nincs szüksége tápoldatozásra, ha rendszeresen át van ültetve.
  Közzétette: www.fenyorveny.hu
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!

  kertvarazsmagazin.hu

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: A gyógyító aloe vera növény gondozása Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top