• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2015. július 15., szerda

  Új képek érkeztek a Plútóról és holdjáról

  Óriási meglepetést okoztak a csillagászoknak azok az újabb közeli felvételek, amiket szerda este adott közre a NASA a New Horizons űrszondáról. A képeken körülbelül 3500 méter magas hegyek tornyosulnak, csúcsaikat jég borítja. A hegyek valószínűleg a Plútó jeges-vizes alapjából alakultak ki.
  Ezek a hegyek nem lehetnek többek 100 millió évesnél, ami nagyon fiatalnak számít, tekintve, hogy a naprendszer 4,56 milliárd éves - írja a NASA honlapja. A hegyek valószínűleg még mindig formálódnak. Abból következtetnek a hegységek fiatal korára, hogy felszínükön nem látszanak kráterek. "Ez az egyik legfiatalabb felszín, amit a naprendszerben valaha láttunk" - mondják a képeket vizsgáló geofizikusok.
  A közeli kép a Plútó felszínének kevesebb mint egy százalékát mutatja. A New Horizons másfél órával azelőtt készítette a hegyekről a képet, hogy a Plútót legjobban megközelítette volna, 770 ezer kilométer távolságból. A New Horizons kilenc és fél évig utazott, hogy megfelelő közelségbe kerülhessen a Plútóhoz.
  Charon
  A másik szerda este közzétett fotón a Plútó legnagyobb holdja, a Charon látható az eddigi legnagyobb felbontásban, 466 ezer kilométeres távolságból fotózva.
  A kutatók meglepődtek azon, hogy alig vannak kráterek a Charon felületén. Ez azt jelenti, hogy a viszonylag fiatal felszínét bizonyos geológiai mozgások folyton megújítják.
  A fenti kép még az eredetinek a tömörített változata, mert ahhoz, hogy hamar eljuttassák a szondáról a Földre, tömöríteni kellett. Az eredeti felbontású kép megérkezésére még várni kell egy kis időt.
  Közzétette: www.fenyorveny.hu
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!
  Fotó: NASA-JHUAPL-SwRI
  forrás: index.hu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Új képek érkeztek a Plútóról és holdjáról Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top