728x90 AdSpace

  • FRISS

    Üzemeltető: Blogger.
    2015. július 3., péntek

    Beültethető gyógyszeradagoló chipek váltják az injekciókat

    Pár éven belül beültethető mikrochip alapú eszköz válthatja ki a rendszeres gyógyszerszedést a krónikus betegeknél, jelentette be egy egyesült államokbeli biotechnológiai cég. A krónikus betegségekben szenvedőknek sok kényelmetlenséget okoz a rendszeres injekciózás vagy gyógyszerszedés. Úgy tűnik, ennek nemsokára véget vet a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) egyik partnere, a Microchips Biotech kutatóinak találmánya.

    Akár 16 évig is működik
    Ha a klinikai vizsgálatok is sikerrel zárulnak, akkor kereskedelmi forgalomba kerül egy olyan mikrochip alapú eszköz, amely beültethető, vezeték nélkül szabályozható és akár több évig is képes adagolni a szükséges gyógyszereket a szervezetben.
    A mikrochip sok száz gombostűfej nagyságú tartóból áll, amelyeket gyógyszerekkel töltenek fel.
    A tartókat fémmembrán zárja le. Az eszköz által kibocsátott elektromos áram hatására a membrán felnyílik, és kiszabadul egy adag gyógyszer.
    Az eszköz gyógyszeradagolását vezeték nélkül lehet szabályozni, és akár 16 évre elegendő hatóanyagot lehet benne tárolni.

    Könnyebbség a krónikus betegeknek
    A készülék elsősorban állandó gyógyszerelést igénylő betegségekben – például diabéteszben, rákban, szklerózis multiplexben és csontritkulásban – szenvedők kezelésében jelenthet nagy előrelépést.
    A fejlesztést felkarolta az egyik legnagyobb gyógyszergyártó cég, a Teva is, amely 35 millió dollárral támogatja a bevezetést megelőző klinikai vizsgálatokat. A beültethető készülék nemcsak a betegek életminőségét javítja majd, de a gyógyítás költségeit is leszorítja. Az USA-ban évi 100-289 milliárd dollárra becsülik ugyanis a nem megfelelő gyógyszerszedésből eredő járulékos egészségügyi kiadásokat.

    Fogamzásgátló és hormonadagoló chipek
    A cég a gyógyszeradagoló elvén működő igény szerint ki- és bekapcsolható fogamzásgátló eszközt, valamint hormonadagoló eszközt is fejleszt.
    Utóbbit az első beültethető „mesterséges szervnek”tartja Michael Cima, a Microchips Biotech társalapítója, mivel belső elválasztású mirigyként működik.
    „Sok terápia próbálja meg kémiailag befolyásolni az endokrin rendszert” – mondta Cima. „Mi ezt ezzel az általunk létrehozott mesterséges szervvel tesszük meg.”
    Közzétette: www.fenyorveny.hu
    Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!
    origo
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Beültethető gyógyszeradagoló chipek váltják az injekciókat Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
    Scroll to Top