• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2015. március 10., kedd

  Nem a háttérhatalom titka: ezért van 10 óra 10 percre állítva az összes karóra

  A mostanában sokszor emlegetett Apple Watch összes hivatalos fotóján 10 óra 9 perc 30 másodpercre vannak állítva a mutatók. Ennek okát nem a designer főnök Jony Ive agytekervényeiben, hanem egy több mint 80 éves szokásban érdemes keresni. Merthogy minden valamirevaló óráról főleg ilyen képeket lehet látni.
  Az óragyártók már az 1930-as évek óta 10 óra 10 perc környékére állítják be a (reklám)fotózásra küldött órákat. A Telegraph gyűjtése szerint a Rolex hirdetéseiben például 10:10:31-et látni, a Timex 10:09:36-ra állítja az időt, a TAG Heuer pedig 10:10:37-es fotókkal dolgozik.
  Sokan gyártanak összeesküvés-elméleteket az időpont köré, vannak olyanok, akik az illuminátusok titkos társaságát avagy a háttérhatalmat sejtik a jelenség mögött. 
  A 10:10-es beállítás mögött van egy könnyen észrevehető esztétikai ok is.
  Az óragyártók általában a számlap közepe felé helyezik el márkajelzésüket: a 10 óra 10 perc környékére állított, szimmetrikusan elhelyezkedő mutatók nem takarják ki ezt, viszont nagyon szépen keretbe fogják a nevet. Korábban a 8:20-as beállítást is használták, azonban ez egy szomorú szájállást mutat, ezért maradt meg az inkább mosolyra hajló 10:10.
  A hagyomány olyan erejű, hogy gyakran még a digitális órákat is ilyen időpontra állítják.
  Közzétette: www.fenyorveny.hu
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!

  hvg

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Nem a háttérhatalom titka: ezért van 10 óra 10 percre állítva az összes karóra Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top