728x90 AdSpace

  • FRISS

    Üzemeltető: Blogger.
    2014. október 19., vasárnap

    Spirulina alga – a vitálanyagbomba

    Spirulina platensis – a legutóbbi évtized felfedezése. Csak mikroszkóppal látható, valódi fehérje- és vitálanyagbomba.
    Spirulina – mikroszkopikus vízinövény, több mint 500 millió éve terem a földön, az emberi szervezet számára rendkívül értékes anyagok kombinációját tartalmazza. Földünkön ma 25 ezernél is több algafajta él: sós vízben fordulnak elő, vagy édesvíziek, más fajták a talajban, a növényeken vagy sziklákon honosak. A több méter hosszú, tengerekben élő makroalgáktól a csak mikroszkóppal látható egysejtűekig terjed a fajta gazdagsága. Ilyen mikroalga az apró, kékeszöld Spirulina platensis is.

    Spirulina nélkül nem lenne élet!

    E nélkül az algafajta nélkül életünk aligha elképzelhető. Ennek a spirál formájú, kékeszöld algának köszönhető a Földön az élet valamenynyi formája. 3,6 milliárd évvel ezelőtt kezdte el fotoszintézis útján termelni bolygónkon az oxigént, és ezzel megteremtette a magasabb szintű életlehetőséget. Máig fennmaradtak, és mindig megújulnak ezek a mikroorganizmusok.
    A spirulina algák sejtfala nem emészthetetlen cellulózból épül fel, hanem emészthető mucopoliszacharidból álló réteg képezi külsejüket. Ezért nem terhelik meg a szervezetet, és tartós fogyasztásra is alkalmasak. A spirulina ideális étrendkiegészítő, mivel szervezetünket sok vitálanyaggal látja el.

    Az egyedülálló spirulina

    Amerika és Mexikó természeti népei már évezredek óta értékes vitálanyagként, élelmiszerként és fontos energiaraktárként tartják számon a zöld aranyat, a zöldesen csillogó mikroalgát. A spirulinát kínai farmokon tiszta – ivóvíz-minőségű – vízben tenyésztik, ami nem tartalmaz semmi adalékot és vegyi anyagot. Magas klorofilltartalmuknak köszönhetően ezek az algák tökéletesen át tudják alakítani a napenergiát létfontosságú fehérjévé.
    Nagy mennyiségben található a spirulinában nukleinsavak (RNS-DNS) és klorofill is. Az utóbbi kitűnő regeneráló, dezodoráló szer, jó baktériumellenes hatású. Mindez a Spirulinára irányítottá az orvos és biokémikus kutatók figyelmét. Számos vizsgálatot kezdtek az Egyesült Államokban, Japánban, Franciaországban és Angliában a Spirulina hatásainak további tisztázására.
    Ezek a vizsgálatok kiemelkedően kedvező eredményt mutattak a vírusfertőzések legyőzésében. Bizonyított a Spirulina jótékony hatása többféle herpeszvírus, influenza-A vírus és többek között HIV-1 (AIDS-vírus) esetén. Indiában a közelmúltban több betegen vizsgálták a Spirulina hatását a szájnyálkahártya rosszindulatú megbetegedésének megelőzésében, illetve kezelésében. Ebben a kutatási programban is bebizonyosodott a Spirulinát alkotó anyagok kedvező hatása. Egyértelmű, hogy a Spirulina erősíti az immunrendszert, illetve megköti a szabadgyököket. Emiatt az orvosok egyre gyakrabban alkalmazzák különféle daganatos betegségek kiegészítő kezelésében is.

    Miben segíti a Spirulina alga?

    Az alga magas ásványianyag-, nyomelem- és vitamintartalmuknak köszönhetően:
    - serkenti a sejtépítést – főleg az aminosavak és B-vitaminok,
    - fokozza a regenerálódást – létfontos zsírsavak, aminosavak, klorofill és fikocianin,
    - javítja a bőr és a kötőszövetek rugalmasságát – ásványok, aminosavak, klorofill,
    - véd a csontritkulás ellen – ásványok, nyomelemek,
    - segíti a salaktalanítást, a nehézfémek kiválasztását – klorofill, fikocianin, ásványok, nyomelemek (szelén!),
    - támogatja a vérképzést – ásványok, B-vitaminok, klorofill,
    - mérsékeli az allergiás tüneteket – a mangán elősegíti a tüneteket kiváltó hisztaminlebomlást,
    - támogatja a daganat elleni védelmet – nyomelemek, fikocianin, klorofill, zsírsavak,
    - javítja a sejtanyagcserét – klorofill, króm, szelén, zsírsavak.

    Az alga tökéletes összetételű tápanyag, több vitamint(A, B1, B2, B6, B12, D, E), enzimet(klorofill), ásványi anyagot (kálium, jód, kalcium, magnezium, vas) tartalmaz, mint sok más élelmiszer, ezért használhatjuk táplálékkiegészítőként.
    A spirulina nagyon gazdag fehérjékben, 100 g spirulinában 60-70 g fehérje van, ez háromszor több mint ugyanekkora mennyiségű disznóhúsban, kétszer több mint a marhahúsban és a halban és 50%-al több mint a szójababban. A spirulina sejteket nagyon könnyen feldolgozza az emberi szervezet, a felszívódási arány eléri a 65-80% -t, míg például a szójababok sejtjei a szervezetben csak 40%-ban kerülnek be. Ezenkívül, a spirulina 18 féle aminosavat is tartalmaz, amelyek szükségesek az emberi szervezet számára, közülük 8 fajta nem bomlik fel a szervezetben. A spirulina tartalmaz egy sor szükséges ásványi anyagot, nyomelemet, többek között például, vasat is, kalciumot, nátriumot, káliumot, rezet, mangánt, magnéziumot, cinket, foszfort, szeléniumot, sokfajta vitamint, nukleinsavat, V-linolénsavat, cholin-esterozát, kék-algint, poliozát, mannitolt, klorofilt, fenolt, enzimeket és más hatóanyagokat.
    A spirulina nagy vastartalommal és B12-es vitamin-tartalommal rendelkezik. 10 g spirulina porban annyi vas van, mely megfelel 450 g sóskának, avagy 320 g májnak. A spirulina B12 vitamin tartalma alapján háromszor felülmúlja a májat, ezért a spirulina nagyon jó hatású vashiányos megbetegedések és rosszindulatú vérszegénység megelőzésére.
    A spirulina nemcsak gazdag tápanyagokban, de egyensúlyban is tartja azokat.
    A kutatások bebizonyították: 1 g spirulina a tápérték tekintetében megfelel 1 kg zöldségnek. Az utóbbi időkben az összes spirulina tartalmú élelmiszer nemzetközi sikert aratott.
    Hosszú időn keresztül sem jár mellékhatásokkal a fogyasztása.
    Közzétette: www.fenyorveny.hu
    Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!






    spirulina-chlorella-microalga
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Spirulina alga – a vitálanyagbomba Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
    Scroll to Top