Mielőtt töltesz egy pohárral vagy megeszel egy szelettel a kedvenceidből, nézd meg, hogy mennyi cukrot tartalmaznak. 
Az élelmiszerek egy jelentős része tartalmaz cukrot, néha megdöbbentően sokat. Érdemes odafigyelni, hogy mikor melyik terméket vásárolod meg. A csomagoláson a gyártónak fel kell tüntetnie a felhasznált anyagok között ezt az összetevőt is. 


Bomba: 19 gramm cukor, Hell: 26 gramm cukor, Watt: 26 gramm cukor, Oxxo: 26 gramm cukor, Red Bull: 28 gramm cukor, Burn: 37,5 gramm cukor

330 ml üdítőben 62 gramm cukor

Egy csomag kekszben 40,7 gramm cukor

1,5 liter ízesített vízben 44 gramm cukor

4 szeletben (50 grammban) 14 gramm cukor


490 grammban 83,3 gramm cukor

A 42 grammos "gyerekcsokiban" 15,7 gramm cukor

Fél liter üdítőben 24 gramm cukor

Egy 30 grammos túrórudiban 9 gramm cukor

300 grammban - körülbelül 10 étkezésre elég műzliben - 65,7 gramm cukor

1 liter narancslében 109 gramm cukor

125 gramm joghurtban 15,4 gramm cukor

330 ml gyerek-üdítőben 40 gramm cukor


Fél liter üdítőben 56 gramm cukor


125 gramm joghurtban 15,75 gramm cukor


Fél liter energiaitalban 55 gramm cukor

Étkezési cukorként a cukorrépából előállított répacukrot vagy a cukornádból előállított nádcukrot ismerhetjük. Ezekből több termék készül, például a kristálycukor, porcukor, kockacukor, illetve különböző édességek tartalmazhatják. 

Európában ennek előállítása a legolcsóbb, ezért ez a legelterjedtebb. Melegebb éghajlatú területeken a nádcukor az elterjedt, amit cukornádból állítanak elő, illetve ismert még a juharcukor, amit északi országokban a juharfa nedvéből nyernek. Kémiailag mindhárom cukorfajta teljesen egyforma, csupán a kiindulási növényekből a gyártás során megmaradó szennyezőanyagok okozzák a különbségeket.

Ezenkívül még vannak különböző gyümölcscukrok, amelyeket a gyümölcsökből vonnak ki, valamint a tejcukor, amelyet gyermektápszerek készítésére használnak és tejből állítanak elő.
A cukrot, amelyet ma minden háztartásban megtalálunk, nem is olyan nagyon régen használják általánosan. Száz-százötven évvel ezelőtt még csak a gazdagabb családok használták, még régebben csak a királyok asztalán volt található. Korábban csak a mézet használták az ételek édesítésére.
Közzétette: www.fenyorveny.hu
Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!


szeretlekmagyarorszag.hu
Oszd meg vagy küldd tovább: / Share To:

Post A Comment: