• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2014. március 19., szerda

  Szép bolygóegyüttállást láthatunk éjszaka (2014.márc.19.)

  A Mars, a Hold és a Szaturnusz látványos együttállása a Szűz csillagképben. Előtte Jupiter, utána Vénusz.
  Szerdáról csütörtökre virradó éjjel négy bolygót is láthatunk. Napnyugta után először a Jupitert kereshetjük meg, ez a legfényesebb pont az égen. Az éjszaka első felében látható, magasan a délnyugati-nyugati égen.
  Este 9 óra körül már megtalálhatjuk a keleti égen a vöröses színű Marsot is. Az esti órákban kel, az éjszaka nagy részében megfigyelhető a déli égen, a Szűz csillagképben.
  Az égbolt március 19-én
  Röviddel ezután már felkel a Hold is (22.15-kor).
  A Szaturnusz éjfél előtt kel, az éjszaka második felében látható a délkeleti-déli égen, a Mérleg csillagképben.
  Éjfél után így mindhárom égitestet megfigyelhetjük egymás mellett, ahogyan az a Magyar Csillagászati Egyesület ábráján is látható.
  A jelenség az ország nagy részéről megfigyelhető lesz az időjárási előrejelzések szerint (felhőzeti térképek itt).
  Ha le sem fekszünk, akkor még egy bolygó a jutalmunk: napkelte előtt a Vénusz már fényesen ragyog a hajnali délkeleti ég alján.
  További érdekességek: március 20-án (csütörtökön) 18 órakor tavaszi napéjegyenlőség.
  Csütörtökről péntekre virradóra, éjfél felé már láthatjuk a Hold és a Szaturnusz szoros kettősét délkeleti irányban. A két égitest mindössze 1,1 fokra lesz egymástól (azaz kb. két holdátmérőnyire). Hajnali 3 órakor dél felé lesznek, napkelte előtt pedig délnyugat felé, virradat előtt még elcsíphetjük őket.

  origo.hu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Szép bolygóegyüttállást láthatunk éjszaka (2014.márc.19.) Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top