A betegség lényege, hogy húgysav szaporodik fel a szervezetben és az ízületekben tűhegyes kristályok formájában lerakódik, majd gyakran rohamokban jelentkező, nagy fájdalommal járó gyulladást okoz.

Hozzávalók: 
3db (bio) citrom
200gr zeller gyökér
100gr fokhagyma
1tk kurkuma por

A (bio) citromot a fokhagymával és a zellerrel turmixold le, majd öntsd fel 3 liter forró vízzel. Ha kihűlt add hozzá a kurkumát. 1 napig hagyd állni, majd szűrd le és a levet a hűtőben tárold. 
Javasolt adagolás: 3 hónapon keresztül napi 1dl fogyasztása ajánlott!
A purinok anyagcseréjének végterméke a húgysav. Kizárólag emberre jellemző a betegség, mivel más állatokban allantoin is képződhet a purin vegyületekből, így náluk soha nem alakulhat ki olyan magas húgysav koncentráció, mint az emberben.  
Kórosan magas húgysav szint örökletes anyagcsere következménye is lehet (elsődleges köszvény), míg másodlagos köszvényben a magas húgysavszintet pl. fokozott sejtszétesés, daganat ellenes terápia, csökkent kiválasztás a veséken keresztül, vagy az étkezéssel bevitt, felgyülemlett purin okozhat. 
A köszvény megelőzéséhez szükséges a:
- purin szegény étrend 
- napi 200 mg alatti purin bevitel 
- Éhezni TILOS(!), mert az sejtpusztulással, és így húgysavszint emelkedéssel járhat! 
Magas purin tartalmú ételek: máj, hal, hús, belsőségek, csokoládé, bab, borsó, lencse, mák, mogyoró, mazsola, élesztő, füstölt húsok, pisztráng, hering, szardíniák, kagylók (150-1000mg/100g). 
Közepes purin tartalmú ételek: karfiol, brokkoli, zöldbab, csirke, sonka, angolna, zöldborsó 
Alacsony purin tartalmú ételek: tej, túró, kefir, joghurt, sajt, krumpli, méz, rizs, kenyér, búzadara, gomba, vaj, olaj, saláták, gyümölcsök, sárgarépa, retek, cékla, magvak stb. 
A legfontosabb mégis a kalóriaszegény diéta, a mértékletes étkezés, a bő folyadék bevitel (de nem alkohol formájában!), és a vizelet tartós lúgosítása. 




biowellnatura
Oszd meg vagy küldd tovább: / Share To:

Post A Comment: