• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2014. február 25., kedd

  Az elmúlt 2 év legerősebb napkitörése

  X4.9-es erősségű napkitörést produkált az AR1990-es napfoltcsoport hajnali 1 óra 49 perckor.
  Igen erős, X4.9-es erősségű napkitörést jelentett a NOAA űridőjárással foglalkozó részlege magyar idő szerint kedd hajnali 1 óra 49 perckor. Ilyen erős jelenséget utoljára 2012 márciusában figyeltek meg.
  Balra: a kitörés a NASA Solar Dynamics Observatory felvételén
  Időben jelenleg nem sokkal a 11 éves napfolttevékenység-ciklus várt maximuma után járunk, így a kitörés ténye egyáltalán nem meglepő. Az X kategóriába tartozó kitörések akár komoly kimaradásokat okozhatnak a távközlésben, illetve károsítják a nagyfrekvencián működő rádiókészülékeket és műholdakat.
  A NOAA 3-as erősségű rádiózavart észlelt, ilyenkor a Föld Nap felőli oldalán nagyjából 1 órán keresztül keletkeznek zavarok a nagyfrekvenciás adásokban. Az esemény időpontjában Ausztrália és a Csendes-ócán "nézett" a Nap felé.
  A kitöréssel párhuzamosan koronakidobódás is valószínűsíthető - ilyenkor az elektromágneses hullámok mellett anyagfelhő is kiszabadul a csillagközi térbe. Ez az anyagfelhő (amennyiben bolygónk felé irányul), általában 1-3 nap alatt éri el a Földet. Megérkeztekor a rádiós kapcsolatok megszakadhatnak, a magasban (pl. repülőgépen) utazók fokozott sugárzásnak vannak kitéve, a műholdak elektronikája is károsodhat.
  Látható lesz-e hazánkban az északi fény?
  Nem valószínű.
  Mire lehet számítani a következő napokban?
  Jó eséllyel semmi szokatlanra. 1989-ben ugyanakkor egy X15-ös napkitörés után pár nappal az érkező anyagfelhő először szokatlanul erős sarki fényt okozott, majd a kanadai Quebecben másfél perc alatt összeomlott a teljes elektromos hálózat, sötétségben hagyva 6 millió embert. További részletek korábbi cikkünkben.
  idokep.hu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Az elmúlt 2 év legerősebb napkitörése Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top