728x90 AdSpace

  • FRISS

    Üzemeltető: Blogger.
    2014. január 11., szombat

    Szezámmag: egy igazi kalcium- és vitaminbomba

    A szezámmag igen értékes alapanyag lehet a konyhában, ha nem csak kenyerek vagy saláták tetejére szórva használjuk, hanem például az ételek ízesítésére is, ahogyan a kínai konyhában. Egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai kiemelkedőek. Ismerjük meg!
    A szezám Afrikában és Indiában őshonos növény, akár 2 m magasra is megnőhet, és igen kellemetlen szagot áraszt. A forró éghajlatot és a laza talajt szereti. Fehér vagy vöröses virágaiból lapos magtokok fejlődnek, ebben kerül ki a rendkívül értékes szezámmag. Két fajtája is létezik, a fehér és a fekete szezám.

    Használhatjuk ízesítésre is

    A szezámot napjainkban világszerte használják, de a leggyakrabban a közel-keleti és az ázsiai konyhában fordul elő. Míg Európában elsősorban kenyerek, péksütemények, sós rágcsálnivalók, esetleg saláták tetejére szórva használják fel, addig az ázsiai konyhában az ételeket is szezámmal ízesítik. A szezámpaszta igen gyakran használt alapanyag náluk, akárcsak a magból sajtolt olaj, vagy a szezámsó, amit pirítanak és sóznak. A szezámnak rendkívül kellemes íze van, egyáltalán nem tolakodó, de ha erőteljesebben szeretnénk aromáját érezni, inkább a fekete szezámot válasszuk. Adhatjuk krémlevesekhez, köretekhez, egytálételekhez, húsokhoz, halakhoz is, de rendkívül ízletes pástétomszerű krém, vagy szezámtej is készíthető belőle. Finom ízét leginkább pörkölve mutatja meg.
    A szezámnak a magja és a belőle sajtolt olaja is rendkívül jótékony tulajdonságokkal rendelkezik. A szezámmag igazi kalciumbomba, csontritkulás esetén rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott, de tartalmaz még foszfort, magnéziumot, rezet, káliumot is vasat is. A vitaminoknak is bőséges tárháza, főként A- B1-, B2- és E-vitaminban gazdag. 
    A szezámolaj rendkívül ízletes, keveset is elég használni belőle, hogy jellegzetes ízt adjon az ételeknek. Sütéshez-főzéshez is alkalmazhatjuk, magas hőmérsékleten sem savasodik. tehát hideg és meleg ételek elkészítéséhez is nyugodtan elővehetjük. A legújabb kutatások szerint a szezámolaj gátolja a melanoma sejtek növekedését. 
    Ahhoz, hogy a szezámmag a legjobban hasznosulni tudjon szervezetünkben, törjük fel egy picit a magokat, azaz daráljuk vagy őröljük durvára. Ez nagyban növeli emészthetőségét és beépülését is.

    +1 nem mindennapi recept: Szezámtejes répakoktél

    Hozzávalók 4 személyre:
    10 dkg szezámmag
    6-8 dl víz
    1 kg sárgarépa (kb. 6 dl a leve)
    A szezámmagot előző este beáztatjuk. Másnap a vízzel simára turmixoljuk, és sűrű szövésű géz anyagon átszűrjük. A sárgarépa levét kicentrifugázzuk, vagy présgéppel kipréseljük, majd a szezámtejjel összekeverjük.


    hazipatika.com
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Szezámmag: egy igazi kalcium- és vitaminbomba Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
    Scroll to Top