A szezámmag igen értékes alapanyag lehet a konyhában, ha nem csak kenyerek vagy saláták tetejére szórva használjuk, hanem például az ételek ízesítésére is, ahogyan a kínai konyhában. Egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai kiemelkedőek. Ismerjük meg!
A szezám Afrikában és Indiában őshonos növény, akár 2 m magasra is megnőhet, és igen kellemetlen szagot áraszt. A forró éghajlatot és a laza talajt szereti. Fehér vagy vöröses virágaiból lapos magtokok fejlődnek, ebben kerül ki a rendkívül értékes szezámmag. Két fajtája is létezik, a fehér és a fekete szezám.

Használhatjuk ízesítésre is

A szezámot napjainkban világszerte használják, de a leggyakrabban a közel-keleti és az ázsiai konyhában fordul elő. Míg Európában elsősorban kenyerek, péksütemények, sós rágcsálnivalók, esetleg saláták tetejére szórva használják fel, addig az ázsiai konyhában az ételeket is szezámmal ízesítik. A szezámpaszta igen gyakran használt alapanyag náluk, akárcsak a magból sajtolt olaj, vagy a szezámsó, amit pirítanak és sóznak. A szezámnak rendkívül kellemes íze van, egyáltalán nem tolakodó, de ha erőteljesebben szeretnénk aromáját érezni, inkább a fekete szezámot válasszuk. Adhatjuk krémlevesekhez, köretekhez, egytálételekhez, húsokhoz, halakhoz is, de rendkívül ízletes pástétomszerű krém, vagy szezámtej is készíthető belőle. Finom ízét leginkább pörkölve mutatja meg.
A szezámnak a magja és a belőle sajtolt olaja is rendkívül jótékony tulajdonságokkal rendelkezik. A szezámmag igazi kalciumbomba, csontritkulás esetén rendszeres fogyasztása kifejezetten ajánlott, de tartalmaz még foszfort, magnéziumot, rezet, káliumot is vasat is. A vitaminoknak is bőséges tárháza, főként A- B1-, B2- és E-vitaminban gazdag. 
A szezámolaj rendkívül ízletes, keveset is elég használni belőle, hogy jellegzetes ízt adjon az ételeknek. Sütéshez-főzéshez is alkalmazhatjuk, magas hőmérsékleten sem savasodik. tehát hideg és meleg ételek elkészítéséhez is nyugodtan elővehetjük. A legújabb kutatások szerint a szezámolaj gátolja a melanoma sejtek növekedését. 
Ahhoz, hogy a szezámmag a legjobban hasznosulni tudjon szervezetünkben, törjük fel egy picit a magokat, azaz daráljuk vagy őröljük durvára. Ez nagyban növeli emészthetőségét és beépülését is.

+1 nem mindennapi recept: Szezámtejes répakoktél

Hozzávalók 4 személyre:
10 dkg szezámmag
6-8 dl víz
1 kg sárgarépa (kb. 6 dl a leve)
A szezámmagot előző este beáztatjuk. Másnap a vízzel simára turmixoljuk, és sűrű szövésű géz anyagon átszűrjük. A sárgarépa levét kicentrifugázzuk, vagy présgéppel kipréseljük, majd a szezámtejjel összekeverjük.


hazipatika.com
Oszd meg vagy küldd tovább: / Share To:

Sandal - Bárány Tünde Nikoletta

Post A Comment: