• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2014. január 17., péntek

  Mérgező PET palackok - PET palackok kódolása

  Láttátok már a PET palackok alján a számokat? Tudjátok mit jelentenek?
  A PET palackok e fajta kódolása 1988 óta van használatban, nálunk 2003 óta alkalmazzák. Gondolom ezt is, mint sok minden mást, szintén az EU-tól kaptuk.
  Az egytől hétig terjedő számok a polimertípusokat jelölik, amiket a műanyag újrahasználhatóságát jelző háromszögben, vagy annak környékén, többnyire a palack alján kell keresni, és alatta vagy néha a számok helyén olvasható a műanyag nevének rövidítése is.
  A témával foglalkozó cikkek többsége egyetért abban, hogy a 2-es, 4-es és 5-ös számmal jelölt csomagolások viszonylag ártatlanok, ezeket használva nem jutnak rákkeltő és a hormonháztartást károsan befolyásoló anyagok szervezetünkbe.
  Az 1-es számmal jelölt palackok viszont egyértelműen veszélyesek. Ugyanis ezen, nyers kőolajpárlatból készült palackokból hó hatására különféle, egészségre káros anyagok oldódhatnak ki. Például amikor forró nyári délutánon az autóban felejted a palackot. De hőhatás nélkül is veszélyforrás az 1-es kóddal jelölt palack, mivel ha túl sokáig áll benne a víz, akkor az kioldhat különféle oldó- és lágyító szereket a műanyagból. Az oldószer pedig nem finom! Igya meg, aki belerakta!
  A 3-as számú műanyag alkotóeleme a PVC, amely mellett a 6-os számú polisztirol csomagolások is kockázatot jelenthetnek egészségünkre. A polisztirol ugyancsak nem finom, javasolt elkerülni, mert a vele érintkező élelmiszerekbe – olvashatjuk több helyen is – sztirol kerül. Ezt az anyagot a rákkutató intézetek pedig lehetséges rákkeltő anyagként tartják számon, ami a hormonháztartásba is bezavarhat, és a termékenységet is befolyásolhatja...
  A 7-es számmal jelölt palackok pedig a Kanadában mérgező vegyületként nyilvántartott "Biszfenol-A"-t (BPA) tartalmaznak, ami szintén hő vagy hosszan tartó tárolás (esetén) kioldódik. Ennek ellenére az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal szerint semmi gond nincs a BPA-val, használatát nem kell korlátozni.

  A számok pontos jelentései:

  1: PET/PETE – Polietilén-tereftalát

  termékek: üdítős, ásványvizes flakonok, poharak, néhány háztartási- és tisztálkodószer flakonja

  2: HDPE – Nagysűrűségű polietilén
  termékek: játékok, tejes flakonok, mosószerek, tisztítószerek, samponok, motorolaj flakonjai

  3. V vagy PVC – Polivinilklorid
  termékek: csövek, palackok, háztartási olaj palackja

  4: LDPE – Kissűrűségű polietilén
  termékek: fóliák, zacskók

  5: PP – Polipropilén
  termékek: palackok, joghurtos dobozok, krémsajtok, egyéb tejtermékek dobozai, mustáros, ketchupos flakonok, műanyag edények, tálcák, kulacsok, háztartási szerek flakonjai

  6: PS – Polisztirol
  termékek: kávéspoharak, élelmiszeres dobozok, joghurtok dobozai, egyéb tejtermékek dobozai

  7: BPA- Biszfenol-A  valamiamano.blogspot.hu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Mérgező PET palackok - PET palackok kódolása Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top