05:59 - Szinte hihetetlen, de bármi is maradt az üstökösből, hajnalban hirtelen ismét elkezdett fényesedni!


Bár egyelőre rendkívül ellentmondásosak a hírek, a Twitteren és egyéb közösségi médiumokban terjengő hírek szerint számtalan kutató - egyelőre nem hivatalosan - megerősítette, miszerint a már végleg elveszettnek hitt ISON-ból nem csak néhány küsza csóva, de az üstökös magjának egy része is túlélhette a hihetetlen kalandot.
Valami megmaradt (0:50): A LASCO C2 kamerája is megerősíti a korában a SOHO-n látottakat: valami maradt az üstökösből. Holnapra remélhetőleg kiderül, mennyi.

A NASA legfrissebb, 22:39-es (egy másik műholdja által) készített felvételén úgy tűnik, hogy a csóva-maradványokon kívül talán még némi magja is lehet a hamvaiból feltámadni látszó ISON-nak, legalábbis a pálya képzeletbeli meghosszabbításánál kirajzolódik egy élesen elkülönülni látszó objektum. Egyetlen képkocka azonban még nem bizonyíték, meg meg kell várnunk a következő órák több hullámhosszon készített felvételeit!

Lehet, hogy mégis túlélte az üstökös! (vagy egy része) - 22:05 Az egyik NASA űrszonda reményteli képeket küldött. Talán nincs még minden veszve!
Még várni kell (20:57): Eltűnt a Nap mögött az üstökös, most pár órát várni kell, hogy előbukkan-e a másik oldalon, vagy azóta darabjaira hullott.

Kép az elhalványuló csóváról (19:21): A 18 óra 36 perckor készült SOHO LASCO kép sem túl sok jót sejtet.Szétporladt az üstökös? (18:51): A legfrissebb fotókon az üstökös vége egyre hegyesebb, ami nem sok jót sejtet. Egyre nagyobb az esélye, hogy az égitest túl közel került a Naphoz és darabjaira hullott.

300 km/s felett (17:52): Tovább gyorsult az ISON, immár 326 km/s-mal száguld a Nap felé. Az elmúlt egy órában több mint fél millió km-t tett meg.Jobbra egy újabb felvétel az ISON-ról (forrás: SOHO LASCO C2).

3 millió km-re a Naptól (16:45): Ezekben a percekben csaknem 286 km/s-os sebességgel száguld az ISON a Nap felé, az üstökös jelenleg valamivel több mint 3 millió km-re van a Naprendszer központi csillagától.

Gyorsul (14:31): Mondhatni SPM fokozatba kapcsol az üstökös: a korábban sem csigatempójú 120 kilométer/másodpercről a várakozások szerint egészen 370 kilométer/másodpercre gyorsul majd a Naphoz közelítve az égitest. Budapest-London táv 4 másodperc alatt!

Egyre fényesebb (13:38): A Naphoz közeledve a vártnak megfelelően egyre fényesebb az üstökös. A LASCO alább látható felvételén ezért nyúlnak ki vízszintes nyúlványok a magból - ezek valójában a lencsére érkező túl erős fény miatt keletkeznek. Becslések szerint már 0 magnitúdó körüli a fény erőssége (ez nagyjából a Vega csillagéval egyező), csak azért nem látjuk szabad szemmel, mert ahhoz gyakorlatilag a Napba kéne néznünk.

Igencsak rezeg a léc az ISON üstökös túlélési esélyeit illetően. A korábban a generációk óta leglátványosabbnak ígérkező égi látványnak kikiáltott égitest ugyanis túlságosan közel kerülhet a Naphoz, így könnyen Ikarosz sorsára juthat, melynek következtében a beharangozott decemberi különlegességre sem kerülne majd sor.

A csillagászok tűkön ülve figyelik, ahogy közeledik a kritikus találkozás, miközben folyamatosan egymással ellentmondó információk látnak napvilágot: egyszer erősödni, egyszer gyengülni kezd az üstökös fénye.

idokep.hu
Oszd meg vagy küldd tovább: / Share To:

Post A Comment: