• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2013. november 23., szombat

  Új szigete lett Japánnak - Videóval!

  Nagyjából 200 méter átmérőjű, de még aktív kitörések vannak a környékén. Gőzöl, füstöt okád és sziklákat köpköd, mindezt Japán és Kína területi vitájának kellős közepén.
  Új sziget keletkezett a tengeren Japán felségterületén. A japán partiőrség és a helyi meteorológiai szolgálat jelentése szerint a frissen, lávaömléssel létrejött szárazföld 200 méter átmérőjű. Földrajzilag a Bonin-szigetek közelében alakult ki, a Nisinosima-sziget szomszédságában, 1000 km-re Tokiótól délre.
  Az új terület forrópontos vulkánosság során alakult ki. A szigetcsoport többi tagja is eképpen jött létre. A forrópontok a kőzetlemez olyan részei, amelyek az aktív lemezhatároktól messze vannak, így ezeknél csak úgy van tere a felgyülemlett magmának a felszínre jutni, hogy oszloposan elvékonyítja a litoszférát és lassan kifolyik. A magmaoszlopok nagyjából mozdulatlanok, de felettük a kőzetlemezek mozgása miatt újabb és újabb ilyen szigetek és lávafolyások alakulnak ki. A legismertebb geológiai forrópont Hawaii alatt van.
  Eleinte a hatóságok csak a sűrű fekete füstre lettek figyelmesek, de a gázok miatt egy napig nem tudtak a közelébe menni. Amint a láva nagy része megszilárdult, a televízió készített felvételeket az eseményről. Ezen jól megfigyelhető, ahogy hamu, gőz, és kisebb szikladarabok kísérik a kitöréseket.
  Ito Hirosi vulkanológus szerint könnyen megtörténhet, hogy a sziget hamarosan eltűnik, ez erősen függ attól, hogy milyen anyag alkotja a megszilárdult kőzetet, de akár tartósan is megmaradhat.
  Még egynapos sincs, máris területi vita tárgya
  A térségben lévő szigetek régóta alanyai területi vitáknak Japán és Kína között. A Japánhoz tartozó szigetvilág (archipelago) nyersanyagokban és ásványkincsekben gazdag terület, amelyre Kína is igényt tartana.
  A szigetország éppen ezért azt tervezi, hogy a környéken több üzemet és katonai támaszpontot is létesít, hogy megerősítse helyzetét a térségben. Mindeközben Kína rendszeresen küld ki hajókat, amelyek különböző feladatokat látnak el. Vannak egyszerű felderítők, de vannak geológiai méréseket végző kutatóhajók is.
  A szigeteken nagy mennyiségben lehetnek alkáli és egyéb földfémek, de egyes feltételezések szerint pala- és földgáz készletek is előfordulhatnak a kőzetréteg alatt, ami könnyen elérhető, lévén a tenger ezen szakasza kifejezetten sekélynek számít, nagyjából 600-1500 méteres az átlagos mélység, ez még ideális a kitermeléshez.
  Videók az új "szigetről": 
  Közzétette: www.fenyorveny.hu
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy
  ne maradj le a friss hírekről!
  vs.hu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Új szigete lett Japánnak - Videóval! Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top