• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2013. október 30., szerda

  X2.3-as napkitörés

  Ismét háborog a Nap: kedden este (2013.okt.29.) 23 órakor május óta nem látott erősségű kitörés történt.
  Kedden este 22 óra 52 perckor X2.3-as erősségű napkitörést figyelt meg a NASA, 3-as erősségű rádiózavart észleltek. Utoljára májusban fordult elő ennél jelentősebb esemény.
  Balra: a maihoz hasonló pénteki kitörés a NOAA SWPC felvételén
  Ilyen kitörések alkalmával a röntgen- és egyéb fénysebességgel terjedő sugarak 8 percen belül elérik a Földet és átmeneti, rövid ideig tartó rádiózavarokat okozhatnak - ebből a megnövekedett sugárzásból jut tudomásunkra a kitörés ténye is.
  Az esemény erősségétől függően - amennyiben a kitörés iránya a Föld felé nézett - 2-3 napon belül eléri bolygónkat az elektromos töltéssel rendelkező anyagfelhő (napszél), melyek akár károkat is tehetnek az elektromos eszközökben, főként a Földtől távolabb keringő műholdakban, de erősebb kitöréseknél akár érzékeny felszíni eszközökben is, ill. akár alacsonyabb szélességen is láthatóvá válik a sarki fény.
  Az elmúlt 30 év három legnagyobb kitörése
  X15 - 1989. március 6.
  X5.4 - 2000. július 14. 
  X5.4 - 2012. március 7.
  A naptevékenység az elmúlt napokban igen aktív, már több, X-es erősséget megközelítő kitörtés történt. Pénteken két, egy X1.7-es majd X2.1-es erősségű kitörést észleltek a szakemberek. A következő napokban újabb kitörések történhetnek.

  Forrás: idokep.hu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: X2.3-as napkitörés Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top