• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2013. október 12., szombat

  Pusztító ciklon közeledik Indiához

  Több méteres hullámokra, több száz kilométer per órás szelekre, és heves esőzésekre számítanak India keleti partjain, amelyhez egyre közeledik a Phailin ciklon. A térségben 14 éve nem volt ilyen erősségű vihar, százezreket telepítenek ki.
  Akár 7-9 méteres hullámokra számítanak India keleti partvidékén, amelyet helyi idő szerint szombat este ér partot a Phailin ciklon. Az indiai meteorológiai szolgálat a legmagasabb szintre emelte a riadókészültséget, és közölték, a hullámverés sokkal pusztítóbb következménnyel járhat, mint az ugyancsak várható heves szél. Arra számítanak, hogy a felkorbácsolt tenger 300-600 méteres mélységben is behatolhat a szárazföldre.
  Pénteken tízzezrek menekültek a partvidékről, szombat délre már 440 ezer embert evakuáltak. A lakosok elsősorban az alacsonyan fekvő területeken vannak veszélyben.
  Többen is az Egyesült Államokban 2005-ben pusztított Katrina hurrikánhoz hasonlítják a viharzóna erejét és méretét. Az elektronikus sajtó percről-percre figyeli a természeti katasztrófa közeledtét, amely szombat estére már hatalmas pusztítást végezhet Orissza és Andra Prades szövetségi állam területén. Sokan attól tartanak, hogy megismétlődik az 1999-es tragédia, melynek során az akkori forgószél legalább tízezer ember életét oltotta ki a térségben. Annak a viharnak a szele óránként 300 kilométerrel száguldott.
  A Phailin a pénteki műholdfelvételeken még 600 kilométerre volt a Bengáli-öböltől, de szombaton már száz kilométerre közelítette meg a partokat. Az AP szombat reggeli jelentése szerint Orissza fővárosa, Bubanesvar fölött már sötét, csaknem fekete volt az ég, a tenger hullámai pedig valósággal ostromolták a partot.
  Az indiai meteorológusok szerint a ciklonban tartósan óránként 210-220 kilométeres sebességgel áramlik a levegő. Az Egyesült Államok haditengerészetének meteorológusai úgy kalkulálnak, hogy a széllökések sebessége elérheti az óránkénti 305 kilométert is. A szakemberek ugyanakkor remélik, hogy a ciklon gyorsan átvonul majd, és nem jár halálos áldozatokkal.
  A ciklon haladási iránya és ereje, illetve csapadéktartalma alapján nincs kizárva, hogy földcsuszamlásokat is okoz majd. A ciklon kiterjedése eléri az indiai szubkontinens területének a felét.
  A trópusi viharok nyomkövetésével foglalkozó londoni meteorológiai szolgálat az ötös - legveszélyesebb - kategóriába sorolta a ciklont.
  Az indiai légierő négy szállítógépet és 18 helikoptert tart készültségben a pusztítás utáni mentéshez és élelmiszer-szállításhoz.

  propeller.hu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Pusztító ciklon közeledik Indiához Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top