Igencsak ínycsiklandozó főzelék készíthető a vöröskáposztából, s mivel olcsó, és télen-nyáron kapható, használjuk ki, hogy az egészségre gyakorolt hatása is fantasztikus. Igyekezzünk minél kisebb példányt vásárolni, mivel ez zsengébb, és ne tároljuk túl sokáig: ha heteken keresztül áll, csökken a vitaminértéke.
Nyersen fogyasztva, igazi gyógyszer az emésztés számára. Azok, akik gyomorproblémákkal küzdenek, fogyasszanak minél több vöröskáposztát, mivel segíti a bélműködést, és tisztítja a beleket. A fogyókúrázóknak is ajánlott, fogyasztása hamar teltségérzetet okoz, és nagyon nagy a tápértéke. A vöröskáposzta csírája amellett, hogy nagyon jó méregtelenítő, gyógyítja a gyomorfekélyt, tisztítja a vért, javítja a látást, javítja a vérkeringést, serkenti a májműködést, csökkenti a koleszterin-szintet. Továbbá gyulladáscsökkentő és megakadályozza egy daganat növekedését. A szakemberek szerint 36 féle különböző rákellenes anyagot tartalmaz, ezért is nem árt, ha minél többet eszünk belőle. Leginkább a gyomor-, bél-, és mellrák elleni anyagokat vannak benne.
A legközismertebb elkészítési módja a párolt káposzta, de készíthetünk belőle levest is, sőt saláták kiegészítője is lehet. Régebb egy ebédkísérletezés közben fedeztem fel, hogy ízletes és tápláló eledel készíthető a vöröskáposztából nyersen.
Hozzávalók: egy kisebb fej vöröskáposzta, egy darab sütőtök, egy fél marék hántolt napraforgómag, 2 kanál olívaolaj, 2 dl kefir, egy kisebb hagyma, só, bors.
Elkészítés: A vöröskáposztát, sütőtököt és hagymát apróra reszelem, majd egy nagy salátástálban jól összekeverem a napraforgómaggal, a kefirrel és az olívaolajjal. Ízlés szerint sózom és borsozom.
Ez a zöldségsaláta igencsak tápláló és gyorsan elkészíthető, fogyaszthatjuk magára is, de tálalhatunk hozzá panírozott húst vagy sajtgolyókat is.


twice.hu
Oszd meg vagy küldd tovább: / Share To:

Post A Comment: