• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2013. szeptember 11., szerda

  11 alapanyagból készül a gyorsétterem sült krumplija

  Normál esetben a sült krumplinak három összetevője van: a burgonya, a só és az olaj. Nos, úgy tűnik egy gyorsétterem-láncnál nem ez a bevált módszer.
  Tavaly év elején egy gyors étkezde egy átláthatósági kampányt indított, hogy egy egészségügyileg valósághű képet adjanak a fogyasztóknak. Ennek érdekében a cég a honlapján közzétette az ételek összetevőit és azok előállítási módját. Kíváncsiságból utánanéztünk, hogy mi is van a látszólag egyszerűen elkészíthető sült krumpliban.
  Meglepődve tapasztaltuk, hogy 11, azaz tizenegy összetevője van a hasábburgonyának. Íme:
  Burgonya. – Örömmel fogadtuk, hogy ez a hozzávaló volt először megemlítve.
  Repceolaj. – Manapság a repce - amiből később az olaj készült - többnyire genetikailag módosított. Jellegzetes aromája van, kénsavval való finomítás után sárga színű, majdnem szagtalan.
  Hidrogénezett szójabab olaj. – Hasonlóan a repcéhez, a szójabab is lehet genetikailag módosított. Mi több, a hidrogénezési folyamat telítetté és egészségtelenebbé teszi a szójafélét. Az olaj felhasználása a kozmetikumok, szappanok, piperecikkek alapanyagától a biodízel üzemanyagon át a festékhigítókig és műanyagokig terjed - olvasható a wikipedia.hu-n.
  Pórsáfrány olaj. – Egészséges olajnak tartják számon.
  „Természetes aroma.” – Leginkább növényi eredetű ízfokozókat alkalmaznak az étteremláncnál.
  Dextróz. – Egy cukorfajta.
  Nátrium-pirofoszfát. – Ezt az összetevőt a sült krumpli színének fenntartásáért alkalmazzák. A vegyipari ágazat biztonsági adatainál feltüntetik, hogy fogyasztása igen komoly veszélyeket jelenthet.
  Dimetil-polisziloxán. – Habzásgátló szer, a wikipedia.hu szerint használják a kontaktlencsétől kezdve orvosi műszereken, samponokon, síkosító olajokon keresztül egészen hőálló bevonatokig.
  Citromsav. – Tartósítószerként veszik igénybe.
  Növényi olajak sütéshez. – Egy hét összetevős keverék, mely magában foglalja a repceolajat, a kukoricaolajat, a szójaolajat, a hidrogénezett szójabab olajat, a terc-butil-hidrokinont, a citromsavat, és a dimetil-polisziloxánt. 
  Terc-butil-hidrokinon. – A kőolajszármazékot tartósítóként alkalmazzák. Összefüggésbe hozható az asztmával, a bőrbetegségekkel, a hormonális zavarokkal, a hosszú távú állatkísérletekkel, a rák kialakulásával és a DNS károsodásával.

  Forrás: Care2.com
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: 11 alapanyagból készül a gyorsétterem sült krumplija Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top