• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2013. június 29., szombat

  Új tulajdonságokkal rendelkező élő szervezet a világűrből


  A szibériai tudósok olyan reaktor tesztelésére készülnek, amelyben - a súlytalanság körülményei között - emberi szervek növeszthetők, és új tulajdonságokkal rendelkező vegyi anyagok készülhetnek.
  A világűrben előállíthatók még élő szervezetek is - állítják a novoszibirszki technológiai központban, ahol a tesztelést végzik.

  Az új reaktor arra hivatott, hogy megoldja a súlytalanság körülményei között felmerülő problémát: a gravitációs erő híján a víz gömb alakot ölt, amit semmiképp nem lehet elkeverni. A reaktorban az őssejteket és a mikrorészecskéket légörvénnyel keverednek, amely segítségével a világűrben újabb kémiai kísérletek készülhetnek.

  Minden vegyi és biológiai folyamat másképp zajlik a világűrben, mint a Földön. Vagyis van lehetőség arra, hogy új tulajdonságokkal rendelkező produktumokat állítsunk elő, de még élő szervezeteket is. A világűrben sokkal egyszerűbb a háromdimenziós objektumok kialakítása – mondja Jurij Ramazanov kutató.

  A Földön nehéz egyformán terjeszkednie a háromdimenziós objektumoknak, miután létezik nehézségi erő. Folynak a kutatások a különböző szervek előállítására, de a háromdimenziós biológiai objektumok sokkal jobban nőnek a súlytalanság körülményei között. Hiszen egyszerre minden dimenzióban fejlődhetnek, nincs gravitáció.

  Nincs messze a nap, amikor a röppályán mesterségen úton „megszülethetnek” olyan élő szervezetek, amelyek egyáltalában nem hasonlítanak a földi lényekre. Ezek igazi kozmikus jövevények lesznek – mondja Jurij Ramazanov.

  Nagyon is valószerű, hogy elvileg új tulajdonságokkal rendelkező élőszervezet jöjjön létre. A röppályán a szalmonella baktériummal végeztek kutatást. Amikor baktérium visszakerült a Földre, kiderült, hogy hússzorosan veszélyesebbé vált. Így érthető, hogy teljesen új sajátosságokkal bíró anyagok állíthatók elő. Ezért elképzelhető az élő organizmusok előállítása is.

  A novoszibirszki kutatók munkájának van gyakorlati haszna is. Hiszen nagy segítséget jelenthet az űrhajósok mindennapjainak megkönnyítésében. Most is, de főleg a hosszú távú űrutazás idején, elkerülhetetlenül felhalmozódnak a hulladékok, amelyeket fel kell dolgozni. A novoszibirszki reaktor képes például a higiéniai célokat szolgáló szalvétákat glükózzá alakítani. De ugyanígy járhat el másfajta hulladékokkal is.

  A rektor tesztelésére 2013 második felében kerül sor.”Akkor látjuk majd, hogy jó úton járunk-e” - mondták a központban.

  Forrás: hungarian.ruvr.ru
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Új tulajdonságokkal rendelkező élő szervezet a világűrből Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top