• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2013. június 16., vasárnap

  Sugárfertőző a dohány?

  A dohányban természetes módon megtalálható rádium és polónium sugárzása akár ezerszer is több lehet, mint a csernobili baleset következtében a levelekbe került cezium-137 izotópé.

  Eddig semmi sem tudta elrettenteni a dohányosokat megrögzött szokásuktól, most azonban a New Scientist nevű tudományos portál valami egészen újjal próbálkozik: a dohányt sugárveszélyesnek minősíti.
  Constantin Papastefanou, a Szaloniki egyetem kutatója megmérte a görög ültetvényeken a dohánylevelek rádióaktivitását és kiszámította, átlagosan mennyi sugárfertőzés éri azokat az embereket, akik napi 30 szál cigarettát szívnak el. Ekkor derült ki, hogy a dohánylevelek természetes rádióaktivitása három nagyságrenddel nagyobb, mint a Csernobilból származó szennyeződés hatása ugyanezeken a leveleken.
  Bár a dohányosokat a füstölés miatt érő többlet sugárterhelés még így is csak 10 %-a a mindenkit érintő természetes háttérsugárzás dózisának, Papastefanou szerint veszélyes jelenségről van szó. "Sok tudós úgy véli, a dohányosokat sújtó rák okozta halálesetekről inkább a dohánylevelek radioaktív tartalma tehet, mint a nikotin és a kátrány" - mondta a görög tudós.

  harmonet.hu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Sugárfertőző a dohány? Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top