• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2013. június 17., hétfő

  Júniusban "Szuperhold"

  Fotó: Sandalphon Photography   /A kép a 2012-es "szuperholdnál" készült./
  Sok érdekességet tartogat az égbolt a következő hetekben. Június 18-án rendkívül fényes jelenséget láthattok szabad szemmel. 21-én nyári napforduló lesz, 22-én pedig jön az év legnagyobb teliholdja!
  Idén június 23-án láthatjátok legnagyobbnak a teliholdat, ugyanis Holdunk mindössze 12 perccel a telihold időpontja előtt kerül földközelbe 356990 kilométer távolsággal. Ez a telihold nem fog drámaian különbözni bármelyik másiktól, de mégis különösebb látványban lesz részetek.
  A következő hetekben több érdekesség vár rátok. A tavaszi, látványos együttállás-sorozat után júniusban sem maradtok égi randevú nélkül. Sőt, az elmúlt fél év egyik leglátványosabb eseményére kerül sor június 18-án este. Sötétedés körül, 22:00 körül a Hold megközelíti a Szűz csillagkép legfényesebb csillagát, a Spicát. A látványos együttállás szabad szemmel is látható.

  Idén június 21-én éri el a Nap a Földről látszó éves égi útjának legészakibb pontját. Ezt a napot tekintjük a csillagászati nyár kezdetének. Ezen a napon a leghosszabb a nappal és a legrövidebb az éjszaka és ekkor kel a Nap leginkább északkeleten és nyugszik leginkább északnyugaton.  Forrás: szeretlekmagyarorszag
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Júniusban "Szuperhold" Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top