• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2013. június 24., hétfő

  A magától forgó egyiptomi szobor

  Egy ókorból származó egyiptomi szobor lenne annak a jele, hogy valóban létezik a fáraók átka?
  Magától kezdett forogni a holtak istenének egyik ereklyéje, amelyet egy múmia sírjának belsejében találtak és 80 éven át múzeumban tartottak. 
  10 hüvelyk (25,4cm) magas ereklye, amelyet a halottak istenének, az egyiptomi Ozirisznek ajánlottak fel.Gyorsított felvétellel lett lefilmezve, amint szemmel láthatóan 180 fokot fordul. Brian Cox, a TV fizikusa a többi szakértővel egyetemben tanácskozik a rejtélyről.Azonban néhányan úgy vélik, hogy „spirituális magyarázata” lehet a forgó szobor rejtélyének. 
  Úgy hangzik, mintha egy Hollywood-i akció-kalandfilm forgatókönyvéből származna.
  Azonban a „mozgó múmia rejtélye” – ami alatt egy egyiptomi szobrot értenek, amely rejtélyes módon körbefordul egy kiállítási vitrinben – a szívbajt hozta a múzeum vezetőire. 
  A 10 hüvelyk nagyságú ereklyét, amelyet az egyiptomi Ozirisz tiszteletére ajánlották fel, egy múmia sírjában találták és 80 éven keresztül a Manchesteri Múzeumban tárolták.
  Azonban az elmúlt hetekben azért vakargathatták fejüket a múzeumőrök, mert állandóan azon kapták rajta a szobrot, hogy rossz irányba néz az arca. Jelenleg úgy vélik, hogy „spirituális magyarázat” állhat a megforduló szobor rejtélye mögött. 
  Úgy gondolják, hogy létezik a fáraók átka, amely bárkire lesújt, aki elmerészeli mozdítani a piramissírból az ereklyéket. A szakértők elhatározták, hogy gyorsított felvételt készítő kamerával fogják megfigyelni a helyiséget, ám ledöbbentek, amikor világosan látták, hogy a szobrocska 180 fokot fordul anélkül, hogy bárki is a közelébe ment volna. Úgy látszik, hogy a Neb-Senu nevet viselő szobor mozdulatlan marad az éjszaka folyamán, viszont nappal lassacskán körbefordul. 

  Jelenleg a tudósok próbálnak magyarázatot találni a jelenségre a TV fizikusa, Brian Cox segítségével, aki a szakértőkkel éppen tanácskozást folytat. 
  Azon tudósokról, aki az 1920-as években az egyiptomi sírokat feltárták, az a hiedelem terjedt el, hogy lesújtott rájuk a „fáraók átka”.
  Campbell Price, az Oxford Road-on található múzeum kurátora, közölte, hogy hisz abban, hogy a forgó szobor rejtélyének lehet „spirituális magyarázata”. 
  A 29 éves egyiptológus, Mr. Price, a következőt mondta: „Egy nap arra lettem figyelmes, hogy megfordult”.
  „Tudtam, hogy ez különös, mivel vitrinben volt és én vagyok az egyetlen, akinek kulcsa van hozzá.”
  „Visszatettem, de később, a következő napon megint elmozdult.”
  „Felállítottunk egy gyorsított felvételeket készítő kamerát, s bár szabad szemmel nem látjuk, mégis tisztán kivehető a filmen, hogy megfordul. ” 
  „A gyászolóknak szokása volt, hogy adományokat helyeznek a lábaihoz. A hátoldalán található hieroglifek (szent vésetek) arról szólnak, hogy kenyeret, sört és marhahúst kér.”
  „Az ókori Egyiptomban hittek abban, hogy ha a múmia elpusztul, a szobrocska képes a szellem egyfajta alternatív befogadójává válni.”
  „Talán ez okozhatja a mozgását.” 
  Más szakértők egy racionálisabb magyarázattal állnak elő: úgy sejtik, hogy az elhaladó látogatók lépései által keltett rezgések okozzák a szobrocska forgását.
  Ezt az elméletet támogatja Cox professzor, de Campbell kijelentette, hogy nincs erről meggyőződve.
  „Brian úgy gondolja, hogy ez differenciális súrlódás” – mondta.
  „Ahol a két felület – a szobrocska szerpentin köve és az üvegpolc, amin rajta van – találkozik, egy olyan finom vibráció jön létre, amely a szobrocska megfordulását eredményezi.
  De a szobor azóta van rajta azokon a felületeken, amióta megvan, és korábban sohasem mozdult el. Továbbá miért menne körbe egy tökéletes kör mentén?” 
  Campbell azt szorgalmazza, hogy jöjjön el a közönség és saját maga vegye szemügyre az esetet. 
  „Csodálatos lenne, ha valaki meg tudná oldani a rejtélyt.” – tette hozzá. 

  forrás: http://www.dailymail.co.uk/
  boldognapot.hu

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: A magától forgó egyiptomi szobor Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top