• FRISS

    Üzemeltető: Blogger.
    2013. június 26., szerda

    14 dolog, amit nem reklámoz az élelmiszeripar

    1. A görög joghurt gyártása több millió font (mérgező) savós hulladékot termel minden évben és senki sem tudja mi történik a sok savóval. A “Modern Farmer ‘s fascinating story” lenyűgöző történetéből idézünk. Arról, hogy hogyan kell kezelni a “savó problémát” ezt írják:

    “Minden három-négy uncia tejből, a Chobani és más cégek, kizárólag egy uncia krémes görög joghurtot tudnak előállítani. A maradék: savó. Ez egy vékony, nyúlós salakanyag, amit nem lehet egyszerűen csak kiönteni a természetbe. Nem csak, hogy illegális lenne, de a bomló savó mérgező a természeti környezet számára, kirabolja az oxigént a patakokból és a folyókból. Szakértők szerint a savó jelenléte minden vízi életközösséget “Holt-tengerré” alakítana át, elpusztítva a vízi életet, méghozzá potenciálisan egész nagy területeken. Csak a sajtsavó, a joghurt tejsavó “rokona”, az elmúlt években több tízezer halat ölt meg Görögországban.
    2. A “nem koncentrátumból” készült 100 %-os narancslét felmelegítik, kivonják belőlük az oxigént, ennek eredményeképp elveszíti ízét, majd legalább egy évig légtelenített tartályokban tárolják és mielőtt bedobozolnák, visszaoldják beléjük az ízt előre gyártott ízesitőkkel, amik tele vannak kemikáliákkal.
    Tehát, ha valaha is elgondolkozott már azon, miért olyan finom az íze a narancslének és hogy vajon hogy lehet az, hogy egyöntetően minden doboz vagy palack narancslének ugyanolyan az íze függetlenül a narancsszezontól, hát akkor itt a titok kulcsa.

    narancslé iz

    Mivel a hozzáadott íz technikailag narancsolajból és kivonatból származik, a gyártóknak nem kell külön felsorolniuk az ​​összetevők közt. Bővebben itt olvashat erről:

    3. Így keverik össze a mirelit, zöldségből készült vega burger hozzávalóit:

    zöldség burger
    Egy hatalmas “talicskában”, lapáttal. Ez a kedvencem!  A teljes Science Channel videó alább látható.

    4. A legtöbb kereskedelmi tej több száz tehén tejéből melegítés, homogenizálás, ultrapasztőrözés és újracsomagolás után érkezik a vevők polcára

    tej gyár
    A tejet hatalmas ipari centrifugákban elemeire választják (zsír-, fehérje-, és más szilárd anyagok, folyadékok). Aztán a részeket különböző arányokban rekombinálják, hogy tökéletesen egységes egész, zsírszegény vagy épp sovány tej legyen a végeredmény.
    Tudjon meg többet a folyamatról – és azt ahogy a nyers tej (más néven az a fajta, ami egyenesen a tehéntől származik) már a múlté. (LA Times)

    5. A Maraschino cseresznyét, előállítói kifehérítik vegyszerekkel, majd hatalmas kád kukorica szirupban és festékben pácolják, hogy a cseresznye újra piros legyen. 

    Sajnálattal kell leírnunk, nem így szedik le őket a fáról, mint ahogy az üvegben vannak.

    6. Sok konzerv leves MSG-vel ízesített, még akkor is, amikor azt állítják róla, hogy nem

    konzervgyár
    Az adalék hús aromát kölcsönöz a leveseknek, amely segít a konzerválás által okozott ízvesztés és sóhiány kiegyensúlyozásában.
    Az MSG nem feltétlenül rossz, de a leves készítői mégis megkerülik az ízfokozó anyag feltüntetését az összetevők listáján. A cimkére nemes egyszerűséggel csak azt írják, hogy “természetesen előforduló” (mert finomított növényi és élesztő fehérjéket tartalmaz) “élesztő-kivonat” vagy “hidrolizált fehérje”.

    7. A levesek konzerválási eljárása annyira roncsoló hatású, hogy a vállalatok óriási sárgarépát termesztenek csak abból a célból, hogy az ne hulljon darabokra a levesben

    óriási répa
    Egy élelmiszer szakértő az ipari nagyságú és erősségű sárgarépát úgy írja le, hogy azok akkorák mint “a faágak – vagy olyanok, mint egy baseball ütő.”

    8. Sok fagylaltot és jégkrémet karragénnel stabilizálnak, ami valójában egy hínár kivonat.

    karragén
    Forrás: www.rodale.com
    Karragén vagy E-407. Nem rossz, csak … furcsa nem?

    9.  A virsli tele van húscafatokkal, zsírral, keményítővel vagy “gabona töltőanyag” keverékével

    virsli
    Gabona töltőanyag = zsemlemorzsa, zabpehely vagy liszt, mert ki nem akarna zabot a virslijébe ?! És ez még nem is említi az ízfokozókat, színezékeket és a hozzáadott tartósítószereket. Nézze meg a videót a gyártási folyamatról alább.

    10. Sok importált (és drága) “extra szűz” olívaolaj ténylegesen olcsóbb mag és csonthéjas termésből sajtolt olaj

    olivaolaj gyár
    Olvassa el Tom Mueller 2007 -ben íródott lenyűgöző (és vidám) expozéját az olasz olaj- csalásról, ami végül az “Extra Virginity: The Sublime and scandalous World of Olive Oil” c. könyv megírásához vezetett.

    11. A vörös, piros és rózsaszín színű termékeket gyakran kármin-kivonattal színezik, más néven pici rovarok összezúzott szerveinek és testének felhasználásával

    kosnilkivonat
    Kosnilkivonat is szerepel néha kárminsav vagy Carmine helyett. Ha többet szeretne tudni a folyamatról itt olvashat róla.

    12. A kávétejszín kukorica szirupból és hidrogénezett növényi transz-zsírsavakból áll

    kávétejszin
    Nincs abban semmi tejszin:.)…egy csepp sem.
    Az ​​összetevők listája itt olvasható:
    Víz
    Kukorica szirup szilárd anyag
    Részben hidrogénezett szójabab és / VAGY gyapotmagolaj
    Kevesebb mint 2% szódium-kazeinát (tejszármazék)
    Dikálium- foszfát
    Mono-és digliceridjek
    Nátrium-alumínium-szilikát
    Mesterséges ízesítő
    Karragén

    13. És még egy ok arra, hogy ne tegyünk kávétejszínt reggeli kávénkba. Ezt a szuper-vidám textúrát kapjuk, ha minden összetevő összeáll!

    kávétejszin

    13. A szalonna készítéshez a sertésdagadót ebben a furcsa autómosó típusú szekrényben “folyékony füsttel” zuhanyozzák le

    szalonna
    A hátborzongató színű piros eső, festékeket is tartalmaz, hogy a sertéshúst szebb szalonna színűre fessék.

    14. A reszelt, csomagolt sajt tele van finomított cellulózzal, ami a sajt összetapadását akadályozza meg.

    reszelt sajt

    faforgács
    A cellulóz: növényi sejtfal rostokból áll, ami gyakori, emészthetetlen élelmiszer-adalékanyag. Tőle a fagylalt krémesebb, a salátaöntet sűrűbb lesz. Kalóriák hozzáadása nélkül. És mivel ez természetes eredetű, még a csomagolt élelmiszereken sem tüntetik fel.
    Fűrészpor! Ki gondolta volna?

    Források:online.wsj.com
    www.emberiseg.hu
    • Blogger Comments
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: 14 dolog, amit nem reklámoz az élelmiszeripar Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
    Scroll to Top