• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2013. május 20., hétfő

  Rekordot döntött a napelemes hajó


  Saját korábbi rekordját megdöntve 22 nap alatt szelte át az Atlanti-óceánt a Planetsolar, a világ legnagyobb napelemes hajója. A hajó a spanyolországi Las Palmasból kelt útra; a Genfi Egyetem, a küldetés egyik támogatója beszámolt róla, hogy a Planetsolar körülbelül 5310 kilométert tett meg, majd a karibi St. Martin szigetén kötött ki.


  A Planetsolar 2010 és 2012 között indult világ körüli útra; ekkor még 26 nap kellett ugyanehhez az úthoz. Az új rekord bekerül a Guinness-csúcsok közé. A németországi Kielben épített, csak a Nap energiáját használó katamarán 584 nap alatt kerülte meg a Földet, és hatvanezer kilométert tett meg. A hajót azóta továbbfejlesztették.
  A PlanetSolar a tervek szerint St. Martinból Miami felé veszi az irányt, hogy júniusban tudományos expedícióra induljon a Golf-áramlat mentén, egészen a norvégiai Bergenig. A kutatók többek közt biológiai és fizikai kísérleteket akarnak végezni a 8000 kilométeres úton, hogy jobban megértsék, milyen hatást gyakorol az áramlat az éghajlatra.
  Közzétette: www.fenyorveny.hu
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!


  index
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Rekordot döntött a napelemes hajó Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top