• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2013. május 3., péntek

  Éta Aquaridák meteorraj érkezik


  Újabb meteorraj maximumát várhatjátok az eget kémlelve a hétvégén. Az Éta Aquaridák meteorraj ugyanis vasárnap hajnalban (2013.máj.5.) éri el a maximumát és jó eséllyel a Hold sem nehezíti majd a raj megfigyelését.
  Az Éta Aquaridák meteorraj aktivitása nem kifejezetten éles, akár már szombat hajnalban is érdemes lehet az eget figyelni, kósza tűzgömbök után kutatva. Fontos, hogy mivel a raj az Aquarius, vagyis a vízöntő csillagképről kapta nevét, tehát ezen csillagkép területéről érkeznek majd a hullócsillagok, a radiánspont igen alacsonyan van, ez pedig sajnos ront a megfigyelhetőségen. Ezért nagy valószínűséggel a raj zHR számánál (óránkénti meteorok száma, az Éta Aquaridáké egyébként 70) kevesebb meteort lehet majd megfigyelni. 

  Tavaly ilyen volt az Éta Aquarida meteorraj  A videó leírásából az idén várható meteor érkezések dátumát is megtudhatjátok


  A Halley-üstököst csak nagyon ritkán láthatjuk, legközelebb 2061-ben, de kevesen tudják, hogy az Éta Aquaridák a Halley-üstökös leszakadt törmelékéből állnak össze és évről évre találkozunk velük, amikor a Föld keresztezi a Halley üstökös pályáját.
  Érdekesség, hogy az Éta Aquaridák alacsonyan lépnek be a légkörbe, hosszan, sokszor zöldes fénnyel látszanak az égen és nem kell őket sokáig keresni, ha egyet láttunk, mert szinte azonos ponton lépnek be a Föld légkörébe és sugárirányba esnek be.
  Közzétette: www.fenyorveny.hu
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!

  www.szeretlekmagyarorszag.hu
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Éta Aquaridák meteorraj érkezik Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top