• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2013. április 27., szombat

  Szakrális geometria: Miért szakrális a geometria?


  „Ahogy a számok szentek voltak a püthagoreusok számára, ugyanígy az ókori görögök a geometriát tekintették szakrális tudománynak- ez volt ugyanis az érvelés legmegfoghatóbb és ugyanakkor legelvontabb formája.”

  A geometriával számos dolgot le tudunk írni, meg tudunk magyarázni.  A megfelelő számok és arányok gondos betartásával készült el nagyon sok ókori nép temploma, és egyéb szakrális helye. A geometria irányította az égi planéták mozgását és az évszakok változását.

  A megalit építmények brit építészei és az egyiptomi piramisok tervezői egyaránt a szakrális geometriát alkalmazták építményeik helyének meghatározásában és tájolásában.

  Min is alapszik a geometria?  Az Euklidész által  leírt geometriai alakzatokon: kör, háromszög, négyzet, valamint különböző arányokon, összhangokon.

  (Az összhangon itt azt értem, hogy ismétlődésükben is van szabály)

  A felsorolt síkidomok, magukban is tiszta formák.

  A szakrális arányokat bizonyos számokkal írták le, pl. ilyen a phi.

  Szakrális:

  Latin eredetű szó, jelentései:

  1. isteni, természetfölötti erővel, joggal, eredettel rendelkezőnek tartott
  2. szent, szentséges (dolog, személy), az istentisztelethez tartozó, vele kapcsolatos
  orvosi értelemben keresztcsonti
  3. Így együttesen a szakrális geometria egy út, ami a geometriai formákon, arányokon keresztül egy olyan látásmódot és gyakorlatot ad, ami elősegíti a megtapasztalások sorozatát.

  A szakrális geometria olyan geometria, mely szentsége annak nyilvánul meg, aki megfigyelő , aki felfedező.

  A szó jelentését néha úgy is magyarázzák, hogy a szakrális geometria Isten nyelve, azoknak az embereknek az Istenéé, akik felfedezték és használni kezdték.

  A szakrális geometriát jellemezhetjük mint vallásos vagy kultúrális értéket, melyet a matematikai összefüggések rajzos ábrái és a matematikai összefüggéseket szimbolizáló, ember alkotta tárgyak nyújtanak.

  Az Aranymetszés arányszámát (golden ratio, ismertebb nevén Phi érték) gyakran használták a görög és római építészek építészeti terveikhez. Ennek a kifejezésnek jelenkori értelmezése egy feltételezett újra felfedezett matematikai szabályt ad az Univerzum valós természetére vonatkozóan, ez a szabály megnyilvánul a gabonakörökben vagy olyan ősi építészeti formákban is, mint pl. a Nagy Piramis vagy Stonhenge.


  Phi érték:


  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Szakrális geometria: Miért szakrális a geometria? Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top