• FRISS

  Üzemeltető: Blogger.
  2015. június 27., szombat

  Szervóra - Egyensúlyban az energiaáramlás

  Jártak már úgy, hogy este későn alaposan  bevacsoráztak, aztán éjjel egy és három között valamikor arra ébredtek, hogy úgy érzik magukat, mintha súlyos kövek lennének a gyomrukban?
  De miért éppen ebben az időben ébredünk fel, ha este megterheltük gyomrunkat?
  Az asztmások miért hajnali 3 és 5 között köhögnek a legintenzívebben,
  az epeproblémákkal küszködők pedig  miért éjfél körül görcsölnek be a legtöbbször?
  A kínai orvosok már mintegy négyezer évvel ezelőtt megtalálták ezekre a kérdésekre a választ.
  A hagyományos kínai orvoslás szerint az emberi szervek meghatározott időrendben működnek és pihennek. A periódikusan váltakozó bioritmusunk szerint mindennek megvan a maga ideje,  igy táplálkozásnak, a sportnak, a pihenésnek, akár egy foghúzásnak is. 12 fő szervünk kétórás időközönként "váltja egymást" a munkában, a maga idejében az éppen aktuális "dolgozó" birtokolja szinte az összes energiánkat. Az energiapályákon, vagyis a meridiánokon tehát az energiaszint állandóan változik.
  Egy kis odafigyeléssel mi is nagyon sokat tehetünk azért, hogy ne bontsuk meg az energiaáramlás egyensúlyát szervezetünkben,  például : ne  késztessük bőséges vacsorával éjjel májunkat aktív  munkára, MERT éppen pihen. 
  A kínai szerv-óra, amely testünk 12 csatornáját mutatja.  Mindegyiknél megfigyelhető egy olyan kétórás periódus,  amikor aZ ÉLETERŐ áramlása maximális
  1 és 3 óra között: a szervezet teljesítőképessége ebben az időben  a legalacsonyabb.
  A máj teljes erővel méregtelenít, nem szabad  tovább terhelni.
  3-5 óra között: eljött a tüdő aktív ideje, felkészül az egész  napi munkára. A férfiak n e m i aktivitása ebben az időintervallumban a legnagyobb, mert ilyenkor termelődik a  legtöbb nemi hormon.
  5-7 óra között: ekkor működik legaktívabban a vastagbél. Ez az egészséges székletürítés ideje. Megszabadítjuk  szervezetünket a  salakanyagban található mérgektől, így azok nem tudnak visszaszívódni és teljesítőképességünket csökkenteni.
  7-9 óra között: a gyomor leginkább terhelhető időszaka. Ekkor tud a leghatékonyabban dolgozni,:
  tehát bőséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag reggelit vegyünk magunkhoz.  
  9-11 óra között: testhőmérsékletünk optimális, az idegrendszer ebben az időszakban a legnyugodtabb, teljesítőképességünk igen magas.
  11-13 óra között: 11 óra a szívciklus csúcspontja,  tehát legjobb idő a sportolásra. Délben erősödik a gyomorsav-, majd  később az epetermelődés, készen állunk egy finom ebéd  elfogyasztására.
  13-15 óra között: lassul a vérkeringés, az energiák a vékonybélben koncentrálódnak, csökken a fájdalomérzékelés is, ezért ilyenkor érdemes a fogorvoshoz bejelentkezni.
  15-17 óra között: a húgy hólyag dolgozik a legintenzívebben, ezért fogyasszunk bőségesen cukor és alkoholmentes  folyadékot. Szervezetünk kiüríti a méreganyagokat, ismét ereje  teljében van, tehát tanulhatunk, sportolhatunk, dolgozhatunk teljes  energiabedobással.  
  17-19 óra között: vesénk a legnagyobb tisztító munkában, ezért ebben az időben ne terheljük tovább zsírral, cukorral, sóval és egyéb mérgező anyagokkal.     SEMMIVEL !!!---esetleg: kevés,tiszta víz!
  Vérnyomásunk csökken,  szívműködésünk lassul, egy kicsit nem árt megpihenni munka közben. ---ESETLEG ,de inkább ne, a könnyű vacsorát !  
  19-21 óra között: ha most vacsorázunk, azt már nem dolgozza fel szervezetünk, elraktározza reggelre.
  Energiapályáink lelassulnak, felkészülünk az éjszakai pihenőre, érzékeink  kifinomulnak.
  21-23 óra között: az úgynevezett "hármas melegítő" időszakában testünk és lelkünk nyugalomra, pihenésre vágyik, teljesítőképességünk erőteljesen csökken, ez a  legpihentetőbb  alvás ideje, tehát ne végezzünk se testi, se szellemi aktív tevékenységet igénylő munkát. A hármas melegítő nem szerv, hanem azt a helyet jelöli, ahol testünk alsó-középső és felső részének szervei együttműködnek. Feladata, hogy a légzés, az evés és az ivás során a szervezetünkbe jutó, a tüdő és a gyomor által felvett energiákat a testünkbe irányítsa.  
  23-1 óra között: legintenzívebb az epehólyag görcskészsége, kevésbé csillapítható a fájdalom.  A kínai orvoslás szerint akkor vagyunk egészségesek, ha a  szervezet energiakeringése harmonikus. Ez az energia az életerő(Qi), a vitalitást, életerőt jelenti.
  A keringés akadályoztatása  betegséghez vezet.!
  Érdemes tehát figyelemmel  kísérni biológiai óránkat.
  Közzétette: www.fenyorveny.hu
  Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel is, vagy iratkozz fel a napi hírlevélre, hogy ne maradj le a friss hírekről!
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Szervóra - Egyensúlyban az energiaáramlás Rating: 5 Reviewed By: Sandal - Bárány Tünde Nikoletta
  Scroll to Top